Fiala: Babiš zneužívá moc ve prospěch Agrofertu

Praha - V případě ministra financí Andreje Babiše (ANO) už nejde o stálý střet zájmů, ale o zneužití moci ve prospěch jeho firmy Agrofert. V úvodu dnešní schůze, na níž budou poslanci hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, to řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že se Babiš obohacuje na úkor veřejných rozpočtů. Nazval ho agrárním baronem.

Poslanci si odhlasovali, že dnes budou moci jednat do půlnoci. Po téměř čtyřhodinové debatě jsou do diskuse stále přihlášeny dvě desítky poslanců.Fiala soudí, že zneužití moci z Babišovy strany si všimli i zástupci koaličních ČSSD a KDU-ČSL. "Ale my jsme jediní, kteří před tím nestrkají hlavu do písku," uvedl Fiala. Babiš by měl podle něho změnit ministerstvo a místo financí řídit třeba kulturu, diplomacii nebo sociální věci. Skupina Agrofert by se měla podle Fialy oddělit od státu. Firmy z této skupiny by se neměly hlásit do výběrových řízení, neměly by čerpat dotace a pobídky a vláda by neměla psát zákony, které vyhovují zejména firmám z holdingu, uvedl Fiala.Podobně jako Fiala mluvil Kalousek. "Všude, kde na sebe narazí zájem veřejných rozpočtů a Agrofertu, zájem Agrofertu bude mít vždy přednost," tvrdí. "Cítíme, že tento obrovský střet zájmů je už za čarou," uvedl také šéf frakce Úsvitu Marek Černoch.Schůzi podnítily frakce TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Při hlasování o něm hnutí ANO minulý týden navzdory svým dřívějším prohlášením nepodpořilo ukončení této podpory. Opozice tvrdí, že prospěch z ní má Agrofert. Kalousek zopakoval, že Babiš k návrhu na konec daňové podpory prezentoval za finance neutrální stanovisko, ač ministerstvo dalo podle písemných podkladů souhlas. Babiš o stanovisku svého úřadu podle Kalouska veřejně lhal.Zřejmě největší pobavení v sále zatím v dnešní debatě vzbudil sociální demokrat Jan Chvojka, jenž omylem kritizoval vládní poslankyni Janu Lorencovou (ANO). Kvůli jejímu projevu se domníval, že patří k rozpadajícímu se hnutí Úsvit.Poslanci debatovali i o hereckých výkonech a Josef Hájek (ANO) opět zvedl téma o tom, že Kalousek minulou středu vystupoval ve Sněmovně opilý. Kalousek to označil za pomluvy.Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že jeho poslanci nebudou hlasovat pro kádry z TOP 09 a ODS, s nimiž má tato země bohaté zkušenosti z doby jejich vládnutí. Po komunistech se však podle něj nemůže chtít ani to, aby vládu nadšeně podporovali.Vláda hlasování o nedůvěře přečká, což připouštějí i iniciátoři schůze. Aby kabinet důvěru ztratil, muselo by pro opoziční návrh zvednout ruku nejméně 101 z 200 poslanců. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ale má v dolní komoře poměrně pohodlnou většinu 111 hlasů. Proti vládě by mělo hlasovat kolem pěti desítek poslanců. Komunisté deklarovali, že se hlasování zdrží.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Agrofert Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

Rakety na Izrael byly jen minimální trest. Chameneí se po pěti letech objevil na veřejnosti

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pátek prohlásil, že nedávný raketový útok na Izrael byl „zcela legální a legitimní“. Uvedl, že šlo o minimální trest za „zločiny“ spáchané Izraelem. Chameneí se tak vyjádřil při svém prvním veřejném vystoupení na pátečních modlitbách po pěti letech, uvedl server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy