Kauza Promopro: Podnikatelé dostali přísné tresty, úředníci osvobozeni

Praha - V kauze státní zakázky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví EU dnes uznal pražský městský soud vinnými někdejšího jednatele firmy Promopro Jaroslava Veselého i šest zástupců subdodavatelských společností. Nejpřísnější trest - devět let vězení - uložil Veselému a Vlastimilu Maxovi, kteří podle obžaloby spáchali vedle praní špinavých peněz i podvod. Obviněnou trojici úředníků ze sekce pro předsednictví naopak soud osvobodil. Státu přiznal 327,5 milionu korun jako náhradu škody, dalších 450 milionů musí ČR vymáhat v civilním řízení. Verdikt není pravomocný.

Promopro získalo zakázku od úřadu vlády v roce 2008, a to bez výběrového řízení. Podle rozsudku Veselý s jednatelem hlavní subdodavatelské firmy NWDC Maxou následně předkládali úřadu k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví.

"Pan Veselý měl jako odborník nepochybně představu, jaký rozsah činnosti je potřeba vykonávat. Úřadu vlády měl garantovat nejen perfektní odvedení práce, k čemuž došlo, ale i to, aby práce byly fakturovány v uvedeném rozsahu a v odpovídajících cenách," zdůvodnila verdikt předsedkyně soudního senátu Eva Brázdilová.

Ostatní obžalovaní podnikatelé pak prý nezákonně získané prostředky pomáhali legalizovat tak, že vytvářeli falešné faktury, převáděli peníze vylákané z úřadu vlády na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti. "Dobře věděli, že činnosti, které fakturují, se vůbec neuskutečnily, protože jejich společnosti se na nich v žádném případě nepodílely. To, že finanční prostředky byly z účtů vybrány v hotovosti, také o mnohém svědčí," konstatovala soudkyně.

Obžaloba mířila i na bývalou šéfku sekce pro předsednictví Janu Hendrichovou a na její podřízené Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka. Vinila je ze zneužití pravomoci, porušování povinnosti při správě cizího majetku a Hendrichovou s Karlíkem také z pletich při veřejné soutěži. Zakázku prý Promopru přidělili v rozporu se zákonem a nezajistili dostatečnou kontrolu k odhalení podvržených faktur. Soudkyně se však dnes trojice zastala s tím, že jsou "obětními beránky".

"Od počátku jsem hledala motiv k trestné činnosti, z níž byli obžalováni. Ten motiv jsem nenašla. A jestliže nemůžeme najít motiv, těžko můžeme najít úmysl ke spáchání trestného činu. Nenašli jsme žádný majetkový prospěch, žádné propojení na osoby, které se té trestné činnosti dopustily," řekla Brázdilová. Podle ní úředníci postupovali racionálně a v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, když se snažili zajistit akce, které byly organizačně náročné. "Podle našeho názoru se to jenom snažili zabezpečit co nejlepším způsobem. Nutno říct, že se to povedlo. Jako republika jsme neselhali," dodala.

Podnikatelé Marcel Příkopa, Ivan Komárek a Roman Pekarovič si mají odpykat šest let vězení, Pavel Girstl pět let, všichni ve věznici s dozorem. Veselého s Maxou poslal soud do přísnějšího typu věznice s ostrahou. Václava Čadu potrestal tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou. Soud také uložil všem obžalovaným podnikatelům kromě Čady zákaz účasti ve statutárních orgánech firem. U Veselého a Maxy zvolil maximální možnou výši tohoto trestu, tedy deset let, oba muži navíc po tuto dobu nesmí podnikat ve svém oboru.

Veselý s Maxou podle soudu způsobili svým podvodem škodu nejméně 327,5 milionu korun. Tuto částku soud státu přiznal s tím, že zhruba 135 milionů se podařilo zajistit na účtech a zbylé peníze musí sedm obžalovaných podnikatelů vyplatit v takovém poměru, v jakém se na škodě podíleli. Se zbytkem nároku, který po odečtení pokuty za porušení rozpočtové kázně činí přibližně 450 milionů, odkázal trestní soud ČR do občanskoprávního řízení. "Počkáme na písemné vyhotovení rozsudku a pak budeme rozhodovat, jak dál postupovat," řekl ČTK mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Pavel Hortig.

Související

Ústavní soud ČR

Kauza Promopro definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti odsouzených

Kauza Promopro spojená s českým předsednictvím v EU definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti části odsouzených. Podali je Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, všichni dostali nepodmíněné tresty. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z anonymizovaných usnesení v databázi soudu.
soudy

Verdikt v kauze Promopro bude řešit Ústavní soud, dostal stížnost

Verdiktem v případu Promopro se bude zabývat Ústavní soud. První z odsouzených podal stížnost, zjistila ČTK z justičních databází. Soudy v kauze potrestaly skupinu podnikatelů v souvislosti se zakázkou na audiovizuální techniku pro české předsednictví EU. Podle informací ČTK je pisatelem stížnosti Jaroslav Veselý.

Více souvisejících

kauza: promopro soudy

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 17 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Ruská oslava Dne vítězství nemá nic společného s druhou světovou válkou

Odkaz sovětského vítězství nad nacistickým Německem živí proválečnou agresi v Putinově Rusku, a je oslavován s náboženským zápalem. Ve svém komentáři to uvedl server Kyiv Independent.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy