Tragédie ve Žďáru: Soudce potrestán nebude

Praha – Žďárská útočnice Barbora Orlová se do ambulantní léčby dostala kvůli pochybení opavského soudce Petra Poláka. Ministr spravedlnosti Petr Pelikán kárnému senátu řekl, že soudce zasluhuje potrestání, později ale názor změnil. Podle senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) se Polák kárně neprovinil, proto potrestá nebude.

Barbora Orlové osm měsíců po propuštění z ústavní do ambulantní léčby v nepříčetnosti zabila ve Žďáru nad Sázavou studenta a další lidi zranila. Už dříve přitom napadla vychovatelku ve škole v Havířově a vzala si jako rukojmí malou školačku.

Po prvním útoku podstoupila ústavní léčbu. Podle lékařů se ale její duševní zdraví zlepšilo natolik, že navrhli její propuštění z ústavu. Právě o tomto propuštění pak soudce Polák rozhodl. Podle ministra spravedlnosti Petra Pelikána ale postupoval velmi nezodpovědně.

Pelikán uvedl, že Polák jako předseda senátu neprovedl dostatečné dokazování, nevěnoval případu dost času a nepřizval znalce, který mohl přezkoumat psychický stav Orlové. „Kárně obviněný postupoval v daném případě mimořádně nedbale, a to v takové míře, že si to zasluhuje kárné potrestání," řekl Pelikán. Ministerstvo podle něj prověrkou zjistilo, že převažující praxe v podobných případech je zásadně odlišná.

Později ale změnil stanovisko, dostatečným postihem je podle něj samo projednání žaloby. Pelikána ke změně názoru přiměly například informace z Polákova osobního spisu, podle kterých jde o řádného soudce. "Neměli bychom být krvelační," konstatoval Pelikán.

Kárnou žalobu podala ještě předchozí ministryně spravedlnosti Helena Válková. Kromě toho podala ještě stížnost pro porušení zákona. Rozhodování opavského soudu proto přezkoumal Nejvyšší soud, porušení zákona nezjistil.

Soudce se bránil tím, že postupoval podle zákona a nic podstatného nezanedbal. „Kárný návrh vidím jen jako výsledek horečného a překotného hledání viníka, které nastává vždycky, když se stane nějaká tragická událost," řekl Polák.

Polák podle zjištění Nejvyššího soudu vycházel ze zprávy Psychiatrické nemocnice v Opavě, která v daném okamžiku považovala ambulantní léčbu za dostatečnou, nic prý nenasvědčovalo recidivě násilné trestné činnosti. V podobném duchu u opavského soudu mluvil i ošetřující lékař, námitky neměl ani žalobce. Podle zákona není povinné vypracování znaleckého posudku. Polákovi nakonec dal za pravdu i soud.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nechal po žďárské tragédii hloubkově zkontrolovat činnost 14 státních zastupitelství, pod která spadá agenda převádění pachatelů z ústavní do ambulantní péče. Čtyři státní zastupitelství byla podle kontroly nedůsledná při jednáních. Žalobci pak byli vyškoleni a nyní teď nejsou s agendou žádné problémy.

"Výsledky kontroly se tak staly metodickým návodem, jak mají státní zástupci v těchto řízeních postupovat," řekl dnes ČTK mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Zároveň podle něj jedná skupina složená ze zástupců ministerstev zdravotnictví, spravedlnosti a školství, která má přinést případné návrhy změn v systému následné péče o potenciálně nebezpečné pacienty.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud nepravomocně ukončil detenci ženy, která ve Žďáru zabila studenta

Městský soud v Brně nepravomocně ukončil zabezpečovací detenci Barbory Orlové, která v roce 2016 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Pobyt v detenci by nyní měla nahradit ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství má možnost podat stížnost.

Více souvisejících

vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014) Robert Pelikán soudy

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy