Arabům nemůžeme zakázat nákup pozemků, říká ústecký hejtman

Praha - Moderátorka Markéta Fialová tentokrát v pořadu Vaše téma vyzpovídala hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. Řeč byla o nezaměstnanosti, nedostatku lékařů, uprchlících i arabských hostem lázní v Teplicích.

Oldřich Bubeníček je jediný komunistický hejtman v republice. Podle průzkumů je třetím nejoblíbenějším. Otec tří dětí se v minulosti živil jako dělník ve sklárně a zpravodaj Haló novin. Dnes je hejtmanem a starostou obce Bílina.

Jak se kraji daří snižovat vysokou nezaměstnanost a plnit průmyslové zóny? Bude po nekonečných dvaatřiceti letech příští rok konečně dokončena dálnice D8? Jak se obcím na Teplicku žije s početnou arabskou komunitou? A jak skončí debaty o prolomení těžebních limitů na severu Čech?

Oldřich Bubeníček zavzpomínal na dobu, kdy v 90. letech pracoval jako krajský zpravodaj silně levicových Haló novin. "Ano, při své práci jsem se setkal i s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem, nedávno jsme se při návštěvě Miloše Zemana na Ústecku znovu shledali. Pan Ovčáček mi tenkrát připadal jako nadějný novinář," říká Bubeníček.

Hejtman přiznává, že velkým problémem Ústecka je vysoká nezaměstnanost. Ale Bubeníček věří, že se blýská na lepší časy, hlavně díky zahraničním investorům. Stejně tak je politik optimistický pokud jde o dokončení dálnice D8.

Pokud jde o prolomení těžebních limitů, Bubeníček je nakloněný tomu, aby se těžilo dál. "Ale až po dohodě s těmi, kterých se to týká. Jednou z možností je například finanční odškodnění nebo vybudování nové obce a přestěhování," přemítá Oldřich Bubeníček.

Hejtman uklidňuje i ty, kteří si všimli, že v Ústeckém kraji chybí lékaři, především ti mladí. "Navázali jsme úzkou spolupráci s lékařskými fakultami a nabízíme mladým lékařům výhodná stipendia. A doufáme, že to potom zůstanou," popisuje strategii Bubeníček.

Řeč došla i na uprchlíky. "Ta situace se týká půlky Evropy a navíc myslím, že v první řadě by to měli řešit ti, kteří rozvrátili státní zřízení v Iráku. Libyi a dalších zemích. Takže třeba USA," míní politik. Bubeníček ovšem nechce, aby na Ústecku vznikl uprchlický tábor.

A jak se hejtman dívá na arabskou klientelu v teplických lázních. "Oni tam ti klienti jezdí třeba 40 let, ale v poslední době bohatší hosté začali skupovat pozemky v Modlanech. Ale s tím my nic neuděláme, soukromé vlastnictví je zkrátka nedotknutelné," vysvětluje hejtman.

Problém je podle Bubeníčka v tom, že arabští hosté ne vždy respektují české zvyklosti a zákony. "Když jede česká žena do Arábie, tak také nosí šátek," přemítá hejtman.

Oldřich Bubeníček je ženatý, má tři děti a dvě vnoučata. K jeho koníčkům patří žurnalistika, zahrada, cestování, sport a historie. Je dárcem krve. Má za sebou více než 100 odběrů.

Související

Jan Schiller (ANO)

Hejtman Schiller (ANO) měl v kanceláři "divnou krabičku", patrně jde o rušičku proti odposlouchávání

Nový hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) našel ve své kanceláři "divnou krabičku", zřejmě se jedná o rušičku proti odposlouchávání. Schiller nechal zařízení demontovat, napsal Ústecký deník. O zařízení věděl jeho předchůdce Oldřich Bubeníček (KSČM), který prý rušičku "podědil" a nevyužíval. Instalaci zařízení odmítli i bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Jiří Šulc.

Více souvisejících

Oldřich Bubeníček Muslimové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy