Zmizení Čechů v Libanonu: Komise stojí za vedením Vojenského zpravodajství

Praha - Poslanci ze stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství (VZ) vyjádřili podporu jeho vedení. Vyplývá to z dnešního usnesení komise, které má ČTK k dispozici.

Poslanci tak reagovali na informace z médií týkající se zmizení pětice Čechů v Libanonu. Jeden z nich totiž podle deníku Mladá fronta Dnes v zemi plnil úkoly uložené tajnými službami. I kvůli tomu má být podle médií pozice ředitele VZ Jana Berouna ohrožena. Poslanci se zároveň pozastavili nad únikem informací ze zpravodajské komunity.

Poslanecká komise se záležitostí zabývala na dnešním zasedání. V přijatém usnesení její členové konstatují, že berou na vědomí informace, které jim Beroun poskytl "ve věci aktuálního stavu řešení únosů občanů ČR v Libanonu a Libyi".

Poslanci se zároveň pozastavují nad tím, že o záležitosti média získala informace ze zpravodajské komunity. Prověřili proto předsedu komise Bohuslava Chalupu (ANO), aby s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) projednal "bezprecedentní úniky informací ze zpravodajské komunity do médií, které ohrožují unesené občany", a zajistil taková opatření, aby k podobným "selháním" již nedocházelo.

Chalupa má také usnesení předložit Bezpečnostní radě státu. Její předsednictvo bude zasedat ve čtvrtek kvůli kauze České pošty a údajným úplatkům pro ČSSD.

"Jsem ráda, že komise přijala jednoznačně takovéto stanovisko. Na základě všech těch informací, které jsme tam v utajeném režimu měli možnost slyšet, tak jsme se jednoznačně postavili za vedení Vojenského zpravodajství. To podle mého názoru vykonává práci ve prospěch České republiky," řekla ČTK členka výboru Jana Černochová (ODS).

Související

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa

Češi unesení v Libanonu nedostanou od státu odškodné

Stát nemusí platit odškodné 40 milionů korun čtveřici Čechů, které v roce 2015 unesla skupina ozbrojených mužů v Libanonu. Pravomocně o tom dnes rozhodl odvolací pražský městský soud. Neuznal tak žalobu, ve které muži tvrdili, že české instituce pochybily a mohly únosu zabránit. Podle předsedkyně senátu Jany Knotkové za způsobenou újmu mohli únosci. Žalobci s rozhodnutím nesouhlasí a zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Více souvisejících

Zmizení pěti Čechů v Libanonu Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Aktualizováno před 38 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

NATO oficiálně jmenuje Rutteho novým generálním tajemníkem už dnes, tvrdí agentura

Severoatlantická aliance ve středu oficiálně jmenuje svým novým generálním tajemníkem dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho, jehož kandidaturu na tento post již podpořili velvyslanci všech 32 členských zemí NATO. Tvrdí to agentura AFP odvolávající se na nejmenované diplomatické zdroje z několika členských zemí Aliance.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy