Za osvobozením Nagyové stojí Nečas. Jak ji zachránil?

Praha - Po třech měsících od vyhlášení zprošťujícího verdiktu v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) a údajného zneužití Vojenského zpravodajství se Česko dočkalo odůvodnění. Podle deníku Právo soudkyně z Prahy 1 Helena Králová uvěřila obhajobě a svědectví někdejšího předsedy vlády Petra Nečase (ODS) o tom, že se obával o život svůj a rodiny.

„Skutečnost, že se nejednalo o sledování, ale o obranu proti sledování, má soud za potvrzenou zejména výpověďmi obžalovaných Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka, svědka Rostislava Pilce (bývalý šéf Vojenského zpravodajství, pozn. redakce), všemi příslušníky Vojenského zpravodajství, kteří činnosti vykonávali...," napsala soudkyně podle Práva v rozsudku, který není v žádném režimu utajení. Všechny důkazy podle ní vedly k již jejímu známému verdiktu, že žalované skutky nejsou trestnými činy.

„Soud po zhodnocení důkazů dospěl k závěru, že provedenými důkazy nebyly obhajoby všech obžalovaných vyvráceny, ale naopak potvrzeny," tvrdí podle deníku Králová.

Dodala, že tvrzení všech čtyř aktérů případu, Nečasové, Páleníka, Kovandy a Pohůnka, navíc souhlasí s výpověďmi svědků. Za podstatné a klíčové má svědectví Nečase, a to i v otázce možného motivu manželky Jany, proč podle obžaloby chtěla sledovat Radku Nečasovou.

Nečasová rovněž podle soudkyně odmítla osobní cíle v podobě získání Petra Nečase pro sebe. Upřesnila prý také, že v té době už její vztah s premiérem trval devět let, a zřejmě tedy začal už v roce 2003. „Na dalším postupu v soukromém vztahu byli spolu domluveni, tj. na odluce a rozvodu tehdejšího předsedy vlády a na jejím odchodu z Úřadu vlády a na jeho odchodu z politické dráhy a na následujícím zveřejnění jejich vztahu," píše v rozsudku Králová.

Ani odposlechy, které u soudu na jaře několik dnů zaznívaly, podle Práva nezměnily názor Králové na celý případ. „Neprokazují skutečnosti prezentované obžalobou, pouze potvrzují, že mezi obžalovanými proběhly určité kontakty, což ale potvrzují sami obžalovaní a rovněž svědci," píše v rozsudku Králová. 

Soudkyně také smetla ze stolu i druhý bod obžaloby, týkající se sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády. „Obžalovaní i svědek Nečas shodně potvrdili, že to bylo v obou případech na jeho pokyn, neboť se obával jednak o bezpečnost své tehdejší rodiny a jednak o svou bezpečnost, neboť v pozici předsedy vlády, kdy rozhodoval o strategických nákupech a úkolech, byly na něho činěny různé nátlakové a vlivové akce," uvedla v rozsudku.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Petr Nečas Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy