Exprimátor Svoboda u soudu: Kauza opencard se týká principů demokracie

Praha - Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) obžalovaný v kauze opencard dnes soudu řekl, že případ je velmi zásadní. Souvisí podle něho s principy zastupitelské demokracie. Desítka radních a pět členů hodnotící komise čelí obžalobě v souvislosti s dvěma smlouvami, které Praha uzavřela s firmou Haguess. Městu údajně způsobili škodu 24,9 milionu korun. Obvinění toto tvrzení odmítají. Smlouvy podle Svobody posvětil právník a navíc je prý bylo nutné schválit. Vyslechnutí bývalí radní uvedli, že opencard byl dlouho neřešený problém a jednali s nejlepším vědomím a svědomím.

Hlavní líčení před Městským soudem v Praze začalo v úterý výpovědí úředníků, dnes po dalších promluvách soudce Alaxander Sotolář přerušil jednání do čtvrtka. Přečte zbylé dvě výpovědi obžalovaných, kteří se z hlavního líčení prozatím omluvili - bývalého primátora Tomáše Hudečka a bývalé radní pro školství Heleny Chudomelové. Jde o zápisy z jejich výslechů před policií v přípravném řízení.

Jako první se dnes dostal ke slovu Svoboda. "Proces je velmi zásadní, protože se týká principů zastupitelské demokracie a toho, jak má zastupitelská demokracie pracovat," řekl soudu. Svoboda zdůraznil, že postup ohledně nových smluv potvrdil právník. Jednání o smlouvách bylo podle něj zhruba dvojnásobné proti době, po jakou se jedná v jiných případech. Smlouvy s Haguess bylo podle Svobody navíc nutné schválit. "Jinak bychom se vrátili k papírovým jízdenkám, tedy někam do doby, kdy v Praze jezdila koňská dráha," dodal.

Bývalý šéf radnice také zpochybnil zmínku v obžalobě, že radní o předmětné zakázce jednali jen půl hodiny. "Nevím, jak je možné posoudit při nepřítomnosti na takovém zasedání, zda je půl hodiny moc, nebo málo," podotkl. Doplnil, že hodnotící komise se předtím sešla sedmkrát.

Pochybnosti podle Svobody vyvolává také fakt, že vyšetřovatel případu použil pro svou argumentaci práci studenta práv prvního ročníku a musel se za to omluvit. Kriminalista pak odešel od policie a kandidoval v komunálních volbách. "Mám velký problém s tím, jak se k této obžalobě postavit," řekl bývalý primátor. Výklad faktů je podle něho účelový.

Svoboda i ostatní už dříve obvinění odmítli. Po Svobodovi mluvila bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková (bezpartijní). Po jejím nástupu do funkce na podzim 2011 prý byl odbor v dezolátním stavu, problémy dlouho neřešené a jedním z nich právě opencard. "Začali jsme konat ihned, ne až na poslední chvíli. Ten, kdo nekonal, bylo vedení města z let 2009 a 2010 a následně radní pro informatiku (Karel) Březina," řekla.

Tvrzení vyšetřovatelů odmítl také bývalý radní pro životní prostředí Radek Lohynský. Postupoval prý jako obvykle a dnes by nejednal jinak. Při studování důvodové zprávy a dalších dokumentů prý neshledal nic neobvyklého. "Při hlasování jsem postupoval s nejlepším vědomím a svědomím a nevím, jak bych se měl zachovat jinak, aby občanům nevznikla škoda a zároveň abych nebyl kriminalizován," dodal.

Právník a zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09), který byl radním pro legislativu a veřejnou správu, považuje za neuvěřitelnou představu, že by celá městská rada páchala úmyslnou trestnou činnost při svém jednání. "Jsem přesvědčen, že materiál k opencard obsahoval veškeré náležitosti, které obsahovat měl. Město bylo bohužel ve vleku smluvních vztahů se společností Haguess, které byly nastaveny v roce 2006. Tehdy se stala ta, s prominutím, vražda na městě Praze, kdy někdo dopustil, že licenční práva budou v rukou dodavatele," řekl.

Bývalý Svobodův náměstek a současný letňanský starosta Ivan Kabický (ODS) uvedl, že v době hlasování, kterého se týká obžaloba, byl radním pro sociální oblast, zdravotnictví a pohřebnictví. "S materiálem jsem se seznámil v mezích mých časových možností. V průběhu jednání jsem také vznesl dotaz ohledně ceny," řekl.

Politikům hrozí až osm let vězení. Shodně tvrdí, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém opencard zastavit nebo by zkolaboval.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Bohuslav Svoboda Praha

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Petr Pavel v Poslanecké sněmovně. (13.6.2023)

Pavel vyzval k odložení voleb, pokud nebude možné zajistit jejich regulérnost

Prezident Petr Pavel uvedl, že pokud by nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech oblastech, byl by to důvod pro jejich odložení, pokud by se našla právní cesta. Prohlásil to před večerním jednáním vlády, které se účastnil kvůli řešení povodňové situace. Krajské a senátní volby jsou naplánovány na pátek a sobotu.

před 1 hodinou

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Sedm klíčníků otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

před 2 hodinami

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Povodně mají na svědomí už tři lidské životy

Záplavy v Česku si vyžádaly už tři oběti. Dnes odpoledne přibyli další dva mrtví v Krnově na Bruntálsku, jak informoval hejtman Josef Bělica (ANO) a policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Volby by se rušit neměly. Vláda si může zachránit krk před opoziční demagogií

Přední vládní představitelé odmítají posouvání voleb do krajských zastupitelstev. Zatímco je většina z nich v terénu nebo informuje občany na sociálních sítích o hrozbách, zástupci opozičních stran využívají kritickou situaci k posílení vlastní kampaně. Paradoxní je, že to bude právě vláda, komu takový vývoj uškodí – a přesto volby neruší.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Evakuace v Ostravě

Evakuace Ostravy: Hasiči zachraňují desítky osob, evidují tisíce výjezdů

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Na síti X dnes uvedli, že zachránili na sedm desítek osob. V ostravské části Přívoz probíhá evakuace poté, co se u soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Raketa Storm Shadow

Co kdyby námi poskytnuté zbraně zabíjely v Rusku? Západ řeší dilema a ví, že Putin je nevyzpytatelný

Západní lídři by Ukrajincům neměli povolovat použít zbraně dlouhého doletu proti hloubi území Ruské federace. Moskva sice už vystavila mnoho takzvaných červených linií, které se nakonec ukázaly jako překročitelné. Právě tato nevyzpytatelnost ale nakonec může způsobit povolení tyto zbraně použít, a nakonec i zavlečení Západu do krvavého konfliktu s Ruskem. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ostrava se potýká s povodněmi

V Ostravě se protrhla hráz. Probíhá evakuace

V ostravské části Přívoz probíhá evakuace. Do 10:30 bylo z této oblasti zachráněno asi 70 lidí, včetně dětí, kteří budou převezeni do evakuačního centra na Černé louce. U soutoku řek Opavy a Odry se na pravém břehu Odry objevily dvě trhliny v hrázi, každá o délce přibližně 50 metrů, což vedlo k rozlití vody v Přívoze. 

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jsem ráda, že je v bezpečí. Harrisová poprvé reagovala na další střelbu na Trumpa

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová odsoudila pokus o atentát na republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Podle svých slov odsuzuje politické násilí a je vděčná za to, že je její protivník do listopadových prezidentských voleb v pořádku. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy