Kleslová inkasuje od firem Prahy 360 tisíc měsíčně, tvrdí Piráti

Praha - Piráti zjistili, že předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová bere za funkce členky představenstva Pražské teplárenské, a.s. a předsedkyně dozorčí rady Pražské energetiky, a.s. celkem 360 000 Kč měsíčně. Kleslová, která působí jako starostka Prahy 10, Informaci zatím nekomentovala.

Poprvé se o možném střetu zájmů u Kleslové mluvilo v souvislosti se spoluprací mezi ní a energetikou společností ČEZ. Od ní inkasovala politička asi 100 tisíc měsíčně. Smlouva pak byla v září zrušena. Podle Pirátů to ale nebyl jediný takový případ.

Předsedkyně pražského hnutí ANO podle nich inkasuje od firem vlastněných Prahou 360 tisíc korun měsíčně. Strana to uvedla s odkazem na listiny Pražské energetiky (PRE) a Pražské teplárenské zveřejněné v obchodním rejstříku. Piráti budou na čtvrtečním jednání zastupitelstva požadovat odvolání Kleslové z funkcí v pražských firmách.

Z citovaných dokumentů vyplývá, že Kleslová za funkci v Pražské energetice dostává pravidelnou odměnu 35 tisíc korun měsíčně. PRE pravidelně každý rok vyplácí členům dozorčí rady navíc tantiémy ve výši 15 milionů korun. „Po rozpočítání na osobu na měsíc to vyjde na dalších 155 tisíc měsíčně," uvádějí Piráti.

Za funkci v představenstvu Pražské teplárenské dostává Kleslová 62 tisíc korun měsíčně, navíc má nárok na auto a mobilní telefon. Představenstvo navíc každý rok dostává tantiémy ve výši 6,5 milionu. Po rozpočítání to podle Pirátů vychází na 108 tisíc Kč měsíčně.

Hnutí ANO angažmá Kleslové ve státních a polostátních firmách řešit nechce. Předseda sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek novinářům v pondělí řekl, že Kleslová už rezignovala na post místopředsedkyně hnutí, takže není co řešit. Z vedení ANO Kleslová odešla nedávno kvůli smlouvě s ČEZ, kterou kritizoval i předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš.

Radmila Kleslová podle pražských Pirátů vykonává zároveň několik funkcí, které lze zodpovědně vykonávat pouze na plný úvazek. „Andrej Babiš prý před volbami v roce 2014 Kleslovou přetáhl z ČSSD proto, aby se na ANO nepřisály pijavice. V souvislosti s aktuálním děním se toto tvrzení jeví jako značně absurdní," dodává Adam Zábranský.

Související

Radmila Kleslová

Sportovec se zlobí: Komunistická vláda, agent premiérem, rozvědčice na kandidátce. Co ještě víc chcete, voliči ANO?

Praha - Do zastupitelstva Prahy 10 by chtěla kandidovat Radmila Kleslová. Klesová už byla místostarostou této části v letech 2010 až 2014, tehdy za ČSSD. Později přestoupila do hnutí ANO 2011 a od listopadu 2014 do ledna 2016 vedla městskou část jako starostka. V únoru 2015 byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO 2011, na funkci v září téhož roku rezignovala, kvůli kauze, kdy pracovala pro mnoho podniků za vysoké finanční odměny. Šéf ANO Andrej Babiš prý v její kandidatuře problém nevidí.

Více souvisejících

Radmila Kleslová (ANO) pirátská strana Praha

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy