Langer střílí do vlastních řad: ODS prohrává válku a popírá sama sebe

Praha – Bývalý ministr vnitra a občanský demokrat Ivan Langer si posvítil na politiku své strany v některých regionech České republiky. A rozhodně ODS nešetří. Strana podle něj některými kroky prohrává válku a popírá sama sebe.

ODS aktuálně jedná o vytvoření magistrátních koalic třeba v Praze nebo v Ostravě. V Ostravě vzniká nová koalice za účasti ANO a ODS, bez ČSSD. „Ve starém dobrém světě střetu ideologií platí, že levice se utkává s pravicí. Odlišnost ideologií je postavena na společném základu. Společným základem je liberálně-demokratický koncept uspořádání společnosti. Ideologická odlišnost je základem pro soupeření, nikoliv pro nepřátelství, vysvětluje na svém facebookovém profilu Langer.

Nepřítelem pak podle něj je ten, kdo odmítá, zpochybňuje a ničí společný základ pro soupeření. „Chtít hrát podle pravidel s někým, kdo odmítá existenci pravidel, není nic jiného, než akceptace neexistence pravidel. Neakceptuji-li pravidla, na nichž stojí má existence, ztrácí moji existence smysl a opodstatnění," varuje Langer v úvaze, kterou nazval „Z deníku podezřelého politického důchodce".

„Propojuje-li se ODS s ANO v Ostravě (prosím neplést si - zatím - s klientelistickým uskupením; o tom rozhodne VSZ Olomouc), popírá tím nejenom samotnou podstatu politiky, ale i sebe samotnou," hodnotí jednání na magistrátě.

Pochopení nemá ani pro své spolustraníky v Praze, kde momentálně ODS naopak jedná s ČSSD bez zapojení hnutí ANO. „Největší zhoubou politika a pro politiku je nedočkavost a touha. Největší hrozbou pro politika je plnit program, který nemá. Největším darem pro politika, který nemá program, je kritika těch, kteří ho mají. Největším darem pro politika bez programu, který měl naplnit, je zapomnění toho, že neměl program a neuměl ho naplnit," uvádí Langer v narážce na hnutí ANO.

Tím, jak jeho strana v Praze jedná, podle něj Babišovu hnutí nahrává. „Dává-li ODS dar ANO v Praze v podobě zapomnění na jeho/její (jakého pohlaví je vlastně ANO) idiocii, možná vyhrává malou bitvu, ale prohrává velkou válku," dodává Langer.

I sám předseda hnutí ANO už včera přiznal, že by mu nevadilo, kdyby jeho strana skončila v hlavním městě v opozici, „Praha je otázka, jestli vznikne nová koalice nebo půjde do opozice, já osobně bych se tomu ani nebránil," uvedl Babiš ve Sněmovně. „Praha měla strašně moc korupčních afér, takže tady dělat ty koalice je relativně obtížné. Jsou to koalice o jeden hlas, jsou tam různé zájmy," dodal..

Související

Je symbolické, že v době, kdy ÚSTR strádá a chátrá, tak se do čela kabinetu dostal agent komunistické tajné policie a bývalý člen KSČ, řekl bývalý ministr Ivan Langer (vpravo) na křtu knihy Vetřelci na vnitru, kterou napsal poslanec Pavel Žáček o projektu Otevřená minulost, za nímž právě expolitik stojí. Rozhovor

Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Bojím se, že jsme si ani za jeho vládnutí nesáhli na dno, říká Langer

Bývalého ministra vnitra a informatiky Ivana Langera vůbec nepřekvapuje, že se premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO těší tak obrovské podpoře některých lidí, i když ministerský předseda čelí řadě problémů a skandálů. „Andrej Babiš se stal vůdcem poražených z Listopadu 1989. Jasně řekl, že za jejich životní a osobní neúspěch nemohou oni sami, ale jsou za něj odpovědní členové minulých vlád, kteří zde kradli a zničili tuto zemi. A slíbil jim jakousi odplatu, která spočívá v tom, že on tady vše napraví. Jeho voliči na takovou rétoriku slyší,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz Ivan Langer, který je stále členem ODS.

Více souvisejících

Ivan Langer ODS Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy