Ransdorf dnes vysvětloval svou aféru na ústředí KSČM. Vyloučila ho strana?

Praha – Miloslav Ransdorf dnes opět vysvětloval okolnosti svého zatčení v curyšské bance. Ústřední výbor KSČM, který dnes zasedal, zařadil projednání kauzy svého europoslance do programu schůze. 

Ransdorf se dostavil do budovy kolem 10:00, kdy výbor už zasedal. Novinářům na otázku, zda chce pozastavit členství ve straně, odpověděl, že po dohodě s právníkem nebude svou situaci komentovat.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes v projevu na schůzi řekl, že nejužší vedení strany vyslechlo Ransdorfa a seznámilo se s částí dokumentů, které předložil na podporu svých tvrzení.

Protože jde jen o poradní orgán, nebylo podle něj možné dělat nic jiného, než se dohodnout na tom, že je věcí europoslance, aby očistil své jméno a nezatěžoval KSČM ani frakci sjednocené evropské levice a severské zelené levice na veřejnosti.

„Je tedy na nás a také jsme rozhodli o zařazení bodu, na členech nejvyššího orgánu KSČM mezi sjezdy, abychom rozhodli, jak se k věci postavíme," řekl Filip. Naznačil také, že vlastní členové způsobují problémy straně, která by si prý na veřejnosti měla zachovat vážnost.

„ÚV KSČM projednal mezi jiným i dění kolem Miloslava Ransdorfa a rozhodl, že mu nebude pozastaveno členství v KSČM. Na základě stanov strany bude vedení KSČM toto respektovat a nebude situaci nadále komentovat," uvedli po jednání komunisté v oficiálním prohlášení.

Dnešní debata se podle Filipa vedla o tom, jestli kauza poškodí KSČM v její činnosti nebo ne. Zasedání ústředního výboru strany trvalo sedm hodin. Dnešní stanovisko proto považuje Filip za věc kolektivního rozhodnutí, většina prý sdílela názor, že je to spíše honba médií proti Ransdorfově činnosti obecně.

Ransdorf s médii nekomunikoval, při spěšném odchodu z budovy, jen řekl, že k "novinářům nemá důvěru, protože se chovali po celou dobu neskutečným způsobem".

Švýcarská policie zadržela Ransdorfa spolu se třemi Slováky minulý čtvrtek v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. Ransdorf již oznámil, že pozastaví členství v krajně levicové frakci Evropského parlamentu. Je ale přesvědčen o tom, že nic špatného neudělal.

Ransdorf tento týden již potvrdil, že ve švýcarské bance jednal jménem Vladimíra Huňka. Ten už byl dříve odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomohou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku.

Související

Více souvisejících

Miloslav Ransdorf KSČM

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy