Radikál Bartoš byl odsouzen za výroky u hrobu A. Hrůzové

Praha/Jihlava - Podle informací idnes.cz jsou předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš a jeho spolustraník Ladislav Zemánek vinni v kauze výroků nad hrobem Anežky Hrůzové v Polné na Jihlavsku. Zatím se neví, jaký trest přesně dostali.

Tento týden o tom nepravomocně rozhodla jihlavská soudkyně Tereza Jedličková formou takzvaného trestního příkazu.

Adam B. Bartoš je podle webu překvapen, jak rychle padlo rozhodnutí, když obžaloba byla podána minulý týden. Chce, aby nakonec bylo hlavní líčení před soudem. Proto proti trestnímu příkazu podá odpor.

Celá akce se odehrála před rokem, kdy Bartoš a Zemánek v Polné navštívili hrob Anežky Hrůzové i místo, kde byla o Velikonocích roku 1899 zavražděna. Na místě pak zanechali ceduli s její fotografií, k níž mimo jiné napsali: "Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena."

Za tento text na ně podal trestní oznámení Michal Doležel, který je v Brně radním za politické hnutí Žít Brno.

Anežku Hrůzovou zavraždili v roce 1899. Ze zločinu byl obviněn a poté odsouzen Žid Leopold Hilsner. Proti vlně antisemitismu, jež se tehdy vzedmula a jež je známá jako "hilsneriáda", bojoval i Tomáš Garrigue Masaryk.

Související

Martin Kupka

Opozice vyzývá Babiše ke stažení stavebního zákona: Je to nekoncepční hybrid

Opozice vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stáhl stavební zákon z dnešního jednání vlády. Považuje ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle ní neurychlí. Vláda by měla zákon vrátit do mezirezortního připomínkového řízení. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci opozičních stran. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za přípravu zákona odpovídá, takový krok zásadně odmítá.

Více souvisejících

Adam B. Bartoš Antisemitismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy