Miloslava Vostrá: Lidé ani po 71 letech nezapomínají, co vše prožili

Praha - "Ministr kultury Daniel Herman vystoupil na 67. sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku. Čistou němčinou prohovořil ke svým milým krajanům. Připomněl nacistické zločiny i násilnosti Čechů při poválečném odsunu sudetských Němců a vyjádřil nad událostmi lítost," píše v komentáři, který má k dispozici server EuroZprávy.cz, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miloslava Vostrá.

Jen trochu pozapomněl, že první, kdo nadšeně obsazoval takzvané Sudety a vyhnal naše obyvatelstvo z jejich domovů byli právě oni, Hermanovi tleskající sudetští Němci. Zamést před vlastním prahem by si měl především ministr Herman. 71 let od konce 2. světové války, kdy právě v těchto dnech vzpomínáme obětí této hrůzné apokalypsy, je velice nevkusné klanět se těm, kteří se na oněch hrůzách podíleli. Válka si vzala miliony lidských životů.

Lidé opouštějící v Sudetech své domovy mnohdy nevěděli, kam se uchýlí. Byli mezi nimi děti, ženy, staří a nemocní lidé, kteří zde žili mnoho let. A právě proto bychom nikdy neměli zapomenout na svoji historii a dějiny nepřekrucovat podle momentální potřeby.

Toto prvenství, jež svou návštěvou na sjezdu sudetských Němců Herman získal, není opravdu to, čím by se bylodobré chlubit.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie

Poslanci řeší rozpočet. Navrhli přesuny za téměř 280 miliard korun

Poslanci ve dnešním druhém čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun. Je to víc než loni, kdy navrhli přesunout 177 miliard korun. Navržené přesuny představují zhruba 15 procent plánovaných výdajů rozpočtu.

Více souvisejících

Miloslava Vostrá

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 47 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy