ČSSD se opět pokusí zrušit poplatky ve zdravotnictví

Praha - ČSSD se znovu pokusí zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví, na její návrh bude Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi 12. května posuzovat dva návrhy na jejich zrušení.

Sociálnědemokratičtí poslanci získali dostatek podpisů, aby mohli požádat šéfa sněmovny o svolání mimořádné schůze. Tu Miloslav Vlček svolal na úterý 12. května.

Dolní komora na mimořádném zasedání posoudí dva návrhy na úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. První navrhl Moravskoslezský kraj, druhý KSČM.

Sociální demokracie údajně stále trvá na celkovém zrušení všech poplatků ve zdravotnictví. Takový návrh by ale pravděpodobně vrátil Senát, kde má převahu ODS. Nejsilnější opoziční strana nevylučuje kompromisní řešení.

"Chceme to urychlit. Hledáme nějaký kompromis, který by byl přijatelný alespoň pro některé poslance koaličních stran a myslím si, že se to daří ten kompromis najít," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Přesnou podobu kompromisního návrhu si však nechal pro sebe. "Nerad bych o tom nyní hovořil, ale měl by to být výrazný zásah do poplatků tak, aby to poznali pozitivně i senioři," uvedl šéf socialistů.

Paroubek zároveň připustil, že se zrušení poplatků podle ČSSD může blížit dřívějšímu návrhu rebelujícího poslance Ludvíka Hovorky (KDU-(ČSL), který chtěl zachovat pouze platby za hospitalizaci v nemocnici. "O tom se dá hovořit, jako o kompromisním návrhu. Naše představa také například byla, že místo 65 let by hranice pro seniory byla snížena na 62 let," dodal předseda ČSSD.

Poplatky zavedl v rámci reformy zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), opozice s nimi od počátku nesouhlasí. Koncem roku 2008 se sociální demokracii podařilo ve sněmovně úplné zrušení poplatků prosadit. Senát návrh zmírnil s tím, že od placení poplatků osvobodil děti do 18 let a u některých skupin snížil částku, nad kterou pacient už poplatky platit nemusí.

Po podzimních krajských volbách sociální demokracie ovládla 13 krajů a v krajských zdravotnických zařízeních za pacienty hradí regiony. Za to již byly několikrát sankcionovány ze strany soudů i zdravotních pojišťoven. Moravskoslezský kraj využil svého práva zákonodárné iniciativy a předložil další návrh na úplné zrušení poplatků

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek chce zavést regulační poplatky v nemocnicích. Lidé zneužívají urgentní příjmy

Lidé podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zneužívají urgentní příjmy nemocnic. Chce proto zavést regulační poplatky, řekl Mladé frontě Dnes (MfD). Poplatek by mohli hradit například pacienti, kteří nejdou nejprve k praktickému lékaři, ale rovnou do zdravotnického zařízení. Konkrétní návrhy ministr očekává od Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Více souvisejících

poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

včera

včera

Válka v Izraeli

Hizballáh je bez vůdce. Izraelská armáda prý zabila i Nasralláhova nástupce

Izraelská armáda v pondělí provedla nálet na libanonskou metropoli Bejrút, během něhož zabila Suhajla Husajna Husajního, šéfa logistického velitelství proiránského militantního hnutí Hizballáh. Informaci potvrdila izraelská armáda v úterý prostřednictvím prohlášení citovaného agenturou Reuters. Ministr obrany Joav Gallant následně uvedl, že vysoký představitel Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín, který byl ve frontě nahradit vůdce teroristické skupiny Hasana Nasralláha, byl pravděpodobně také zabit při náletu v Bejrútu .

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Prezident Petr Pavel jmenoval za účasti premiéra dva nové členy vlády Prohlédněte si galerii

Vláda je opět kompletní. Pavel jmenoval dva nové ministry

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval dva nové členy vlády na Pražském hradě. Lukáš Vlček, dosavadní poslanec, převzal ministerstvo průmyslu a obchodu po Josefu Síkelovi, který byl nominován na pozici eurokomisaře. Novým ministrem pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek, který dříve působil jako hejtman Karlovarského kraje a nahrazuje Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který byl odvolán.

včera

včera

Severní Korea (KLDR)

Na Ukrajině zřejmě bojují a umírají i severokorejští vojáci

Severokorejští vojáci pravděpodobně bojují a umírají na Ukrajině po boku ruských vojáků a očekává se, že by KLDR v budoucnu mohla vyslat další jednotky, aby podpořili Rusko v probíhajících bojích. Dnes to uvedl jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prohlubují vojenskou spolupráci od začátku ruské invaze na Ukrajinu. 

včera

Ilustrační foto

Rusko trpí zásadním nedostatkem lidí. Plánuje náhradu vojenské služby

Rusko čelí akutnímu nedostatku pracovních sil ve zbrojním průmyslu, kde podniky hledají desítky tisíc nových zaměstnanců. Vhodných uchazečů je na pracovním trhu málo a hledání specialistů může trvat i měsíce, uvádí BBC. Výroba zbraní v Rusku prudce vzrostla v důsledku války na Ukrajině.

včera

Komunitní energetika. Posune ji nový ministr Vlček zase o kus dál?

Lukáš Vlček, nový ministr průmyslu a obchodu, se dostává ke klíčovým úkolům, jako je dokončení novely energetického zákona a implementace evropské legislativy pro komunitní energetiku. Unie komunitní energetiky vyzdvihuje jeho odborné zkušenosti a zaměřuje se na ochranu spotřebitelů a ekonomickou udržitelnost společenství v rámci tzv. lex OZE III. To naznačuje, že vládní kroky mohou mít významný dopad na rozvoj energetické spolupráce a ochranu uživatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy