Robejškovi Realisté představili předvolební program, chtějí povinnou vojenskou službu

Praha - Strana Realisté dnes v Praze představila program pro podzimní volby. Chce nadřadit českou Ústavu mezinárodním smlouvám, zcela zakázat nelegální migrace do země a odmítnout euro.

Prosazuje také zavedení povinné tříměsíční vojenské služby pro muže, zavedení rovné daně nebo umožnění občanům v referendech vetovat zákony.

"Národní zájem musí být určující pravidlo evropské i zahraniční politiky. Navrhujeme proto zakotvit národní prvek přímo do Ústavy," řekl na tiskové konferenci politolog Petr Robejšek, kolem něhož strana vznikla.

Podle něj by toto opatření mělo posloužit i jako způsob vymezení se vůči Evropské unii, kterou Robejšek nepovažuje za funkční strukturu. K tomu, zda by Realisté vypsali referendum o vystoupení z EU, se ale blíže nevyjádřil.

Realisté ve svém programu usilují také o zavedení hmotné odpovědnosti úředníků, zavedení povinné výuky angličtiny od první třídy základní školy či definici standardní a nadstandardní péče ve zdravotnictví. Podporují i výstavbu dalších bloků v jaderné elektrárně Dukovany.

Robejšek dnes zopakoval své dřívější vyjádření, že strana chce ve volbách získat kolem 20 procent hlasů. V současnosti je její podpora v průzkumech pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Související

Petr Robejšek, mentor Realistů

Robejškovi Realisté definitivně končí

Většina členů politického uskupení Realisté dnes rozhodla o ukončení činnosti strany. ČTK o tom informoval Jiří Hynek, který byl kandidátem Realistů v loňských prezidentských volbách. Strana končí po třech letech od založení. Členská základna hlasovala od minulého pondělí do dnešních 16:00.
SPD

Podezřelé volební kampaně? Úřad proklepne šest stran, poprvé pošle přímé kontroly

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zkontroluje u šesti stran a hnutí kampaň do voleb do Sněmovny v roce 2017. Poprvé tak přistoupí k přímým kontrolám kampaní, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Linda Hrubešová. Názvy subjektů ale úřad neuvedl. Důvodem kontroly je podezření, že náklady na reklamu neodráží údaje, které subjekty uvedly ve zprávách o financování kampaně. Podle informací ČTK by se to mělo týkat hnutí ANO, ČSSD, ODS a SPD, které jsou ve Sněmovně, ale také Realistů a Zemanovců, kteří ve Sněmovně nejsou.

Více souvisejících

Realisté (strana) Petr Robejšek volby 2017

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy