ANO a ČSSD si pohoršily. Koalice lidovců a STAN by neuspěla, ukázal průzkum

Praha - Podle průzkumu agentury Focus by volby do Sněmovny nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,5 procenta, druhá ČSSD by měla 17 procent. Obě strany během vládní krize ztratily část voličů. Koalice KDU-ČSL a hnutí STAN by měla 7,4 procenta hlasů. Do dolní komory parlamentu by se tedy nedostala, dle zákona potřebuje minimálně 10 procent. K volbám by dorazilo 49 procent dotázaných.

Ve Sněmovně by měla zastoupení také KSČM, pro kterou by se rozhodlo 14 procent voličů. Na čtvrtém místě by skončila ODS se ziskem 10,8 procenta a pátá TOP 09 s 9,8 procenta. Pod hranicí pěti procent by skončila SPD, Piráti i Zelení.

Uzavření koalice s hnutím Starostové a nezávislí potvrdila KDU-ČSL na víkendovém sjezdu v Praze. Předběžná volební kampaň pro podzimní volby by měla začít už příští týden. Delegáti na sjezdu také pověřili vedení strany, aby usilovalo o změnu volebních zákonů tak, aby se snížily volební prahy pro koalice.

Koalici dvou stran by mělo stačit pro vstup do Sněmovny překročení sedmiprocentního prahu, koalici tří a více stran devítiprocentního. Zároveň delegáti vyzvali ke změně způsobu přepočtu hlasů na mandáty, aby se víc přiblížil čistě poměrnému.

Průzkum volebních preferencí nedávno zveřejnilo také Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj by bylo první ANO s 33 procenty hlasů, ČSSD druhá se 14 procenty a třetí ODS se 13 procenty. Podle průzkumu Medianu by pak ANO mělo 26 procent a ČSSD 14 procent.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Volební preference průzkumy Hnutí ANO ČSSD koalice KDU-ČSL a STAN KSČM ODS top 09 Česká pirátská strana Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Robert Fico

Fico je po operaci stále v ohrožení života, tvrdí tisk. Podle úřadů je stabilizovaný

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

před 1 hodinou

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku

Severokorejský lídr Kim Čong-un vyzval k "epochální změně" v rámci příprav na válku dosahováním cílů stanovených při výrobě vojenského arzenálu, uvedla ve středu severokorejská média podle zprávy agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy