ČSSD spadla za KSČM, koalice lidovců a STAN mimo Sněmovnu

Praha - V červnu by se do Sněmovny dostalo šest politických stran. Dopad vládní krize je i s měsíčním odstupem pro ČSSD a ANO dost dramatický, informuje agnetura STEM. ANO posílilo a získává svůj vůbec nejlepší výsledek. ČSSD naopak oslabila a vykazuje výsledek dosud nejhorší. Na levici zatím posílili komunisté a dostali se za ANO na druhé místo. Na pravici získává spíše ODS než TOP 09. Voleb se v červnu plánovalo zúčastnit 54 procent lidí.

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

Hnutí ANO by vyhrálo se ziskem 32,8 procenta hlasů před KSČM s 12,7 procenta. Výsledek třetí ČSSD se proti dubnovým číslům snížil zhruba o třetinu na 11,4 procenta. "Problémem u ní není jen kvantitativní pokles přízně, ale i skutečnost, že její současní příznivci se o politiku příliš nezajímají a navíc mají ke straně spíše slabší vztah," uvedli autoři průzkumu.

Čtvrtá ODS by získala 9,6 procenta hlasů. Poslance by měla i TOP 09 s 5,5 procenta hlasů, což je téměř o procentní bod méně než v dubnu. Podle STEM se k TOP 09 přiklánějí lidé s výrazným zájmem o politiku, kteří však mají ke své straně poměrně volnou vazbu.

Lidovcům se výsledek zlepšil proti dubnu o tři desetiny na 7,4 procenta, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) naopak ztratilo z dubnových 2,2 na červnových 0,9 procenta.

Volební koalice KDU-ČSL a STAN by se tak při prostém součtu volebních zisků do Sněmovny nedostala, protože potřebuje získat deset procent hlasů. Jiné politické subjekty měly pod pět procent a do Sněmovny by neprošly. "Ve výzkumu se na preference ptáme otevřenou otázkou a odkaz na koalici lidovců se Starosty zatím respondenti neudávají. Sílu koalice tak nelze odhadnout," píše STEM.

"Nejblíže překonání pětiprocentní hranice je SPD, s odstupem Piráti," uvedli autoři průzkumu. Uskupení Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury by dostalo 4,4 procenta a Piráti by měli 3,8 procenta.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Volební preference Hnutí ANO ČSSD KSČM ODS top 09 koalice KDU-ČSL a STAN průzkumy Česká pirátská strana Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy