Šance pro Piráty, Realisty a SPD? Mnoho voličů zvažuje netradiční stranu

Praha - Největší volební potenciál má hnutí ANO, voliči však nemají zcela jasno a významně zvažují vedle tradičních stran i SPD, Realisty a Piráty. Ukázal to nový průzkum agentury Sanep.

Z aktuálního průzkumu volebního potenciálu, který ukazuje procento rozhodnutých voličů a maximální hypotetický volební zisk v případě příklonu všech váhajících voličů k dané politické straně či hnutí, je patrné, že u dvou největších vládních stran je stále velké rozpětí právě váhajících voličů, kteří se rozhodují mezi dvěma či více politickými subjekty.

Nejvíce rozhodnutých voličů má hnutí ANO, které dosahuje i největšího volebního potenciálu. Voliči tak nejvíce preferují právě hnutí ANO, které je ve volebním potenciálu ve velkém předstihu před svými politickými rivaly.

Stávající nejsilnější vládní strana ČSSD má oproti hnutí ANO pouze polovinu rozhodnutých voličů a její volební potenciál je o jedenáct procentních bodů nižší než u jejího vládního partnera. Počet rozhodných voličů mají sociální demokraté na stejné úrovni jako KSČM.

Celkově lze říci, že počet rozhodnutých voličů, tedy těch, kteří aktuálně nepochybují o své volbě, je naprosto tristní. Jak ukazuje volební potenciál, převažují váhající voliči, kteří se rozhodují mezi dvěma a více stranami.

Právě váhající voliči stále více do svého portfolia zařazují vedle hnutí ano a ČSSD i menší a nové politické strany a hnutí. Do bojů o sněmovní křesla se tak dostávají vedle stávajících parlamentních stran i SPD v čele s Tomio Okamurou, Realisté s Petrem Robejškem, ale i Piráti vedeni Ivanem Bartošem. Jakkoli je nutné zdůraznit, že volební potenciál nelze zaměňovat s volebním modelem, je zřejmé, že voliči SPD, Realisty a Piráty zahrnují spolu s parlamentními stranami do svých úvah o možné podpoře. Voliči tedy hledají alternativy a je možné, že celkový obraz domácí politické scény je povede k tomu, aby tyto alternativy vnímali jako primární volbu.

Je rovněž zajímavé, že aktuální rozhodnutí voliči dávají najevo, že stojí za podporou ODS, která by i s aktuálním počtem svého pevného elektorátu měla jistotu získání sněmovních křesel.

Na hraně se pak z pohledu rozhodnutých voličů pohybuje TOP 09, jejíž osud by byl aktuálně plně v rukou váhajících voličů a jejich volby. To lze říci i o koalici KDU-ČSL a Starostů. Zatímco lidovci by se patrně do Sněmovny dostali zcela bez problémů, v koalici se Starosty a povinným desetiprocentním kvórem již i při volebním potenciálu přesahujícím desetiprocentní hranici, bude patrně do poslední chvíle ležet osud této koalice v rukou váhajících voličů.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Hnutí ANO ČSSD KSČM ODS top 09 Realisté (strana) Česká pirátská strana Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 21 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy