Daňová přiznání politiků: Babiš vykázal příjmy mimo politiku 184 mil. Kč, Okamura 16 mil.

Praha - Poslanci a členové vlády každoročně do Sněmovny musejí posílat daňová přiznání. Z nich vyplývá, že zdaleka největší příjmy mimo politiku vykázal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Prohlášení o majetku za loňský rok museli poslanci a další veřejní funkcionáři podat podle zákona do dneška.

Babiš vykázal příjmy mimo politiku zhruba 184 milionů korun. Podle přiznání inkasoval asi 180,6 milionu korun na úrocích z jednokorunových dluhopisů skupiny Agrofert, kterou letos převedl do svěřenského fondu. Po asi 1,7 milionu získal z prodeje nemovitosti a z kapitálového majetku. Řádově nižší částky pak dostal za pronájmy a z německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH.

Kvůli jednokorunovým dluhopisům se stal Babiš terčem kritiky. Výnosy z nich totiž nepodléhají zdanění a někteří političtí oponenti ho nařkli z účelového obcházení daňových předpisů. Jeho oznámení zahrnuje období od začátku loňského roku do letošního 24. května, kdy skončil ve funkci ministra financí.

Babiš vykázal příjmy mimo politiku zhruba 184 milionů korun. Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura loni vydělal na podnikání asi 16 milionů korun. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) pořídil cenné papíry.

Nový ministr financí Ivan Pilný (ANO) do přiznání za loňský rok uvedl mimo jiné příjem 7,76 milionu. Jako zdroj napsal „prodej akcií díky převodu do jiné banky".

Nemovitost loni pořídil například bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). S manželkou koupil byt v hodnotě 4,65 milionu korun, splácí zároveň hypotéku 3,9 milionu korun. Zdeněk Soukup (ANO) pořídil zahradu a zemědělskou půdu dohromady za 274.000 korun a Ivan Adamec (ODS) pozemek za 15.000 korun. Herman vedle cenných papírů za 760.000 korun nabyl za 208.000 korun garáž.

Nové automobily si koupilo hned několik poslanců. Značku Škoda preferovali Josef Uhlík (KDU-ČSL) a Jan Volný (ANO). Uhlík podle dokumentu pořídil octavii za 340.000 korun a Volný fabii za 430.000 korun. Josef Vondrášek (KSČM) nabyl mazdu za 640.000 korun. Jeho stranický kolega Josef Zahradníček dal za vozidlo 530.000 korun, značku neuvedl. Volný také koupil za 220.000 korun obraz.

Poměrně značné příjmy z aktivit mimo politiku vykázal Karel Rais (ANO). Působení na vysoké škole mu vyneslo 2,25 milionu korun. Miloš Babiš (ANO) získal z pronájmů 1,4 milionu korun a přes 240.000 korun jako mzdu ze svého autosalonu.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Osm členů parlamentu nemá v pořádku majetkové přiznání

Osm členů parlamentu nemá v pořádku majetková přiznání za loňský rok. Trojice poslanců odevzdala přehled majetku pozdě, u dalších tří je podle ministerstva spravedlnosti problém s neúplností údajů. Dva senátoři nepodali přiznání vůbec, uvádí web iROZHLAS.cz. Za porušení zákona o střetu zájmu hrozí politikům pokuta až 50.000 korun.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Změna zákona o střetu zájmů? Část poslanců chce omezit přístup k majetkovým oznámením

Veškerá majetková oznámení politiků by mohla být v registru ministerstva spravedlnosti přístupná jen na základě individuální žádosti. V novele zákona o střetu zájmů to navrhla skupina poslanců ze šesti klubů v čele s hnutím ANO. Stejný režim nyní platí například pro vedoucí úředníky a ředitele bezpečnostních sborů. Předloha by také omezila nakládání s údaji uvedených v majetkových oznámeních.

Více souvisejících

majetková přiznání Andrej Babiš Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 55 minutami

před 1 hodinou

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 11 hodinami

Předpověď počasí bez sluníčka. Teploty přesto půjdou přes 20 stupňů

Jeden den volna už jsme si v tomto týdnu užili, další dva dny jsou před námi. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás nečeká o víkendu moc sluníčka. Teploty přesto porostou přes 20 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy