Úřad pro dohled nad politickými stranami chystá 100 řízení

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí chystá zhruba stovku správních řízení. Vesměs se týkají menších stran a jejich pochybení, pokud jde o oznamovací povinnost ohledně svého hospodaření. Může být udělena sankce až 200 tisíc korun.

Na chystaná správní řízení upozornil server irozhlas.cz, podle kterého strany a hnutí ani přes opakované výzvy nedodaly úřadu čísla transparentních účtů nebo odkaz na webovou stránku s financováním.

Zatím není jasné, kdy úřad správní řízení zahájí. "Lze potvrdit, že se chystaná správní řízení týkají zhruba stovky subjektů. Většinou jsou to menší strany, které nemají aparát a neuvědomily si změny, které přinesl zákon," řekl člen vedení úřadu Tomáš Hudeček.

Další člen vedení úřadu František Sivera uvedl, že se úřad zaměřuje na zvláštní účty a subjekty, které je úřadu nedodaly. Jde podle něj o strany, které fungují, ale úřadu nesdělily zvláštní účty a prolinky na financování.

Povinnost zřídit zvláštní transparentní účet a oznámit webovou stránku s možností dohledat na ní údaje o financování vyplývá ze zákona od letošního roku. Za nesplnění hrozí sankce až 200.000 korun. Na účtu se shromaždují příspěvky od státu i dárců. Strany mají také povinnost vést účet pro výplaty zaměstnanců, pro ostatní výdaje a volební účet, který zahrnuje výdaje na volební kampaň. Podle irozhlasu.cz zaslalo úřadu povinné údaje asi 70 stran a hnutí, u ministerstva vnitra je jich přihlášeno 210.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Nejvyšší pokuty za porušení volebních pravidel dostaly ANO a KSČM

Nejvyšší pokutu za porušení pravidel během loňských senátních voleb dostalo hnutí ANO a komunisté. Obě strany musely shodně zaplatit 35.000 korun, informuje server iROZHLAS.cz. Komunisté nezveřejnili všechny informace o dárcích a bezúplatném plnění, hnutí ANO zase správně neoznačilo předvolební inzerát.

Více souvisejících

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran volby 2017 politické strany

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy