Babiš chce zrušit zvýšení mezd pro řidiče autobusů. Bude z toho zle, tvrdí odbory

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) chce zrušit nařízení, kterým vláda k začátku roku 2017 zvedla minimální mzdy řidičů linkových autobusů. Šéfka Asociace krajů Jana Vildumetzová uvedla, že navýšení mezd řidičů bylo nesystémové a nešťastné.

Vláda v roce 2016 rozhodla, že od následujícího ledna stoupnou minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Zvýšily se i další příplatky. Kraje objednávají veřejnou dopravu a potřebné linky dotují. V červenci vláda schválila příspěvek zhruba 394 milionů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Babiš dnes nařízení kritizoval. "Chci to zrušit, protože je to nesmysl. Byla to jen akce pana premiéra (Sobotky) před krajskými volbami, kdy se chtěl zalíbit a myslel si, že získá hlasy v krajských volbách. Aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců, to je nesmysl," uvedl.

"Krajům to způsobilo nejen problémy finanční, ale i legislativní. Zásah do rozpočtu v roce 2017 byl 840 milionů korun, které jsme museli dát dopravcům, a 420 milionů korun to bude v letošním roce," řekla Vildumetzová.

Záměr zrušit nařízení kabinetu, díky němuž stoupla minimální mzda řidičů, kritizuje vedení dopravní společnosti GW Jihotrans, která v jižních Čechách zajišťuje většinu linkových autobusů. Podle ředitele Roberta Krigara firma řidičům chybějící peníze nahradit nemůže. "My nemáme na to řidičům mzdy v této výši udržet, kdyby to nařízení padlo. Nechápu, že to přichází v dnešní době, když v Praze nemá kdo jezdit, na Liberecku nemá kdo jezdit, nechápu, kde chtějí ty lidi sehnat," řekl Krigar ČTK.

Snahu Babiše považuje náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD) za nešťastnou. "Řešíme to i na Asociaci krajů a chceme, aby se problém systémově vyřešil. Na jižní Moravě byl problém, že jsme nemohli vstupovat do smluv s dopravci tak, abychom jim dorovnali náklady na mzdy nařízené vládou," řekl Hanák.

Předseda jihomoravských odborářů Libor Weinstein ČTK řekl, že by se při zrušení nařízení objevily mezi řidiči bouře nevole. "Problematická situace s řidiči by se jen prohlubovala. Je jich nedostatek a situace se zhoršuje," řekl Weinstein.

Ředitel BusLine si myslí, že vládní nařízení má smysl. "Díky jeho platnosti se podařilo udržet řidiče a získat do veřejné dopravy více peněz," sdělil Radek Chobot. Pokud by vláda nařízení zrušila, podle něj by to jen prohloubilo nedostatek řidičů ve veřejné dopravě. "Holt se budou muset omezovat spoje a nebude mít, kdo autobusy řídit," dodal. Obává se, že řidiči si bez vládního nařízení finančně opět pohorší a zájem o tuto práci klesne.

Vedení společnosti GW Jihotrans, která v jižních Čechách zajišťuje většinu linkových autobusů, nechápe záměr vlády zrušit loňské nařízení kabinetu, díky němuž stoupla minimální mzda řidičů.

"Řidiči to budou chtít. Do vlastních prostředků není kam sáhnout, rentabilita v osobní dopravě je kolem dvou tří procent. Není to věc naše, je to vysloveně věc politická, jak na úrovni státu, tak krajů, jestli chtějí zabezpečit osobní dopravu, nebo ne. My nemáme na to řidičům mzdy v této výši udržet, kdyby to nařízení padlo. Nechápu, že to přichází v dnešní době, když v Praze nemá kdo jezdit, na Liberecku nemá kdo jezdit, nechápu, kde chtějí ty lidi sehnat," řekl generální ředitel GW Jihotrans Robert Krigar.

Náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (TOP 09) se bojí, že platy řidičů zůstanou stejné, ale dopravci se budou snažit přenášet odpovědnost na kraj a chtít po nich zvyšovat příspěvky. "Řidičům dnes platy nikdo nesníží, dopravce se bude snažit přenést finanční břímě na kraj, v případě MHD na obce a zatíží tím krajské rozpočty. Rezervy budeme muset někde hledat, ale Jihočeský kraj žádné nemá," řekl Knot. Podle něj by kraj musel zrušit některou z investic nebo zvýšit schodek. "Jiné řešení není," dodal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Autobusy Jana Vildumetzová - Vláda ČR kraje Bohuslav Sobotka řidiči mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 29 minutami

před 47 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 54 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy