Romové, zákony platí pro všechny, vzkazuje ministr John

Nový Bydžov - Ministr vnitra Radek John (VV) při své čtvrteční návštěvě Nového Bydžova na Královéhradecku, který trápí romská kriminalita, řekl, že policie udělá vše pro zajištění bezpečnosti ve městě. Najímat bezpečnostní agenturu je podle něj zbytečné.

"Myslím si, že není třeba najímat soukromou bezpečnostní agenturu, je to navíc velmi drahé. Policie je schopna zastat stejnou službu," uvedl ministr vnitra, který přijel v návaznosti na dopis od starosty města Pavla Loudy. Podotkl, že krajské policejní ředitelství zareagovalo na vyhrocenou situaci ve městě perfektně."Dostal jsem dopis, který dramaticky líčil situaci ve městě. Zároveň jsem si ale nechal vyjet statistiky násilných trestných činů, která se v posledních letech nezvyšuje. Je to nešťastná souhra náhod, kdy se tyto násilné trestné činy kumulovaly právě na přelomu roku," sdělil John s tím, že pachatelé lednových násilností jsou stíháni vazebně."Všichni musí pochopit, že zákony této země platí pro všechny stejně bez rozdílu pleti, národnosti a podobně. Postaráme se o to, abychom násilníky dostali z ulic," dodal ministr vnitra.Velký podíl na situaci má podle něj také potřeba zákona o hazardu a jeho zdanění. "Starostové by měli mít rozhodovací právo o počtu herních terminálů na území jejich města," sdělil dále John.Policie nedávno zareagovala na stížnosti radnice v Novém Bydžově sloučením nechanického a novobydžovského policejního oddělení. "Nyní je v Novém Bydžově 16 policistů a v nedalekých Nechanicích sedm, přičemž v případě potřeby se mohou oddělení navzájem posilovat," uvedl ředitel policie Královéhradeckého kraje Petr Přibyl. Podle něj pomůže reforma cizinecké policie, kdy velká část těchto policistů přejde právě pod krajská ředitelství a stane se tak vítanou posilou.Situace se vyhrotila již v listopadu, kdy se ve městě odehrálo několik případů loupežných přepadení. Po krátkodobém uklidnění ale s příchodem nového roku násilníci opět zaútočili - a to třikrát mezi 1. a 5. lednem.Pachatelé většinou útočí na chlapce ve věku kolem 16 let. Policisté již dopadli pachatele přepadení z 5. ledna, kdy romská parta napadla gymnazistu, který vedl mladší sestru do základní školy. Vyšetřování události z 8. ledna naopak ukázalo, že přepadení z 8. ledna bylo smýšlené. Muž oznamující přepadení skupinou mladíků se pokoušel zakrýt zpronevěru. Ponechal si totiž tržbu ve výši 28 tisíc korun.Radnice nyní vypsala výběrové řízení na další dva městské policisty. Ve městě nyní slouží čtyři strážníci téměř nepřetržitě, podle starosty Loudy i tak nedokážou obsáhnout veškerou činnost. Radnice navíc objednala bezpečnostní agenturu, která bude sloužit během ledna o víkendech a vypomáhat dvojici strážníků ve službě. Po vyhodnocení situace vedení města zvolí další postup.

Související

Radek John

ČSSD se musí omluvit Johnovi za označení tunelář

Praha - ČSSD se musí omluvit bývalému předsedovi Věcí veřejných Radkovi Johnovi za to, že ho strana v minulosti označila za tuneláře. Rozhodl o tom pražský městský soud, kde John na sociální demokraty podal žalobu.
Radek John

Radek John se stydí. Za policii a za...

Praha - Publicista, moderátor, spisovatel a exministr vnitra Radek John se stydí za českou policii i za své spoluobčany. Uvedl to v reakci na sobotní demonstrace proti islamizaci Evropy.

Více souvisejících

Radek John Romové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy