Zdanit náhrady církvím? To je porušení předpisů, brání se lidovci

Praha - Podle poslance Vladimíra Koníčka (KSČM) by měli církve zdanit finanční náhrady, které se zavázal jim vyplatit stát. Jedná se o majetkové vyrovnání, protože komunisté církvím majetek sebrali. Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) však se zdaněním nesouhlasí.

Místopředseda kontrolního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Koníček (KSČM) v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že přijetím zákona o vyplacení náhrady církvím vznikla nová křivda. "Všichni občané České republiky byli ochuzeni o tuto finanční náhradu," sdělil Koníček, který společně s KSČM navrhl, aby se finanční vyrovnání s církví zdanilo. Hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem na návrh kývlo.

"Bylo by to porušení konsenzuálního řešení mezi státem, sedmnácti církvemi a náboženskými společnostmi. Byla by to taková logika, jako kdyby vám zloděj ukradl auto, které by posléze policie dohledala, vrátila ho vám, ale vy byste ji musela zaplatit daň," uvedl příklad moderátorce tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). 

Komunista Koníček však poukazuje na to, že se vyskytují soudní spory, ve kterých se církve soudí s obcemi, fyzickými i právnickými osobami o vydání pozemku. Zároveň však dostávají odškodné od státu. "Takže pokud by soud rozhodl v jejich prospěch, tak by církve dostaly jak fyzický majetek, tak finanční náhradu, a to není správné," vysvětlil stanovisko komunistické strany její poslanec.

"Tato diskuze se vede řadu let, komunističtí a někteří sociálně-demokratičtí poslanci dali podání k Ústavnímu osudu. Tam byl vydán nález číslo 177 z roku 2013, který toto odmítá a tvrdí, že zákon je postaven dobře a nedošlo k žádnému pochybení," kontroval lidovec Herman, jenž však souhlasí s argumentem, že se v době přijetí zákona mělo více jednat s opozicí, což se nestalo. "Zákon je takto koncipován a je třeba ho dodržovat, jak potvrdil i Ústavní soud," opírá se o nález soudu lidovec.

Stát by měl církvím během ani ne třiceti let vyplatit ještě 59 miliard korun. "Naturálně restituován byl majetek v hodnotě 75 miliard. Zbývá tedy těch 59 miliard. Jakákoliv změna by znamenala změnu smluv... Pokud bychom toto chtěli porušit, dopouštíme se nových křivd," oponoval bývalý ministr kultury Herman komunistickému poslanci. 

Související

Daniel Herman

Herman převzal nejvyšší vyznamenání sudetských Němců

Bývalý ministr kultury České republiky Daniel Herman dnes v Mnichově na sudetoněmeckém sjezdu převzal Evropskou cenu Karla IV., která je nejvyšším vyznamenáním sudetských Němců. V děkovném projevu Herman označil cenu za podporou v budování přátelství mezi Němci a Čechy a v boření vzájemných předsudků. Herman rovněž varoval před upřednostňováním krátkodobých národních cílů na úkor celoevropské svobody.

Více souvisejících

Daniel Herman Vladimír Koníček církevní restituce KSČM Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy