ČSSD nebude pokračovat ani v programových rozhovorech s ANO

Praha - ČSSD nebude pokračovat ani v programových rozhovorech s hnutím ANO, protože je nelze oddělit od jednání o možné vládní spolupráci. Usneslo se na tom dnes grémium ČSSD. Podle Milana Chovance bude záležet na hnutí Andreje Babiše, zda po sjezdu ČSSD osloví nové vedení strany a bude chtít rozhovory obnovit.

"Sociální demokracie bere na vědomí ukončení jednání a nebude v nich pokračovat. Programová jednání jsou součástí jednání o vládě, nelze to oddělovat," shrnul závěry jednání grémia Chovanec.

"Vedli jsme normální odbornou debatu a říkali jsme partnerům, že na sjezdu chceme projednat případnou nabídku, kterou od nich obdržíme, ať už ve formátu podpory menšinové vlády nebo podpory nějakého většinového řešení. Tato jednání oni zrušili, zadrhla se a my nemáme důvod v nich pokračovat. My nemáme přece důvod doprošovat se Andreje Babiše, aby s námi jednal," řekl Chovanec.

Sociální demokracie ve čtvrtek oznámila, že ANO rozhovory přerušilo. Babiš k přerušení rozhovorů řekl, že vnímal v ČSSD nejednotné názory.

Podle Chovance ale ve vedení ČSSD nepanují spory ohledně podmínek, za kterých by strana přistoupila k podpoře vlády nebo k vládní účasti. "Já jsem nenašel nějaká proudy, všichni jsou zajedno," řekl. Zopakoval, že ČSSD odmítá podporovat vládu s trestně stíhaným premiérem. Babiš, kterého ANO označuje za jediného svého kandidáta na předsedu vlády, byl obviněn z podvodu v případu financování farmy Čapí hnízdo.

Hnutí ANO, jehož menšinová vláda v lednu nedostala důvěru Sněmovny, má 78 poslanců, ČSSD 15. Pokud by vytvořily koalici, museli by v dvousetčlenné Sněmovně získat podporu ještě dalšího uskupení. Potřebovali by buď osm poslanců, kteří by koalici aktivně podpořili, nebo 15 poslanců, kteří by při hlasování odešli ze sálu.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec ČSSD Hnutí ANO Andrej Babiš Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy