Zeman pro lidi představuje "jistotu minulosti", myslí si Hilšer

Praha – Lékař a bývalý kandidát na prezidenta Marek Hilšer získanou podporu ve volbách připisuje své nezávislosti a svobodě, lidé podle něj upřímnost vycítili. Se vstupem do prezidentské volby je spokojen, i když mu přinesla i zodpovědnost. Zda se Hilšer zapojí do případné příští prezidentské volby, nechtěl nyní komentovat. "Teď nad tím nepřemýšlím. Co bude za pět let, je otázka," řekl. "Sám to cítím tak, že by se tyhle věci dvakrát dělat neměly," dodal.

Hilšer se domnívá, že rozhodnutí lidí, kteří již v prvním kole podpořili Jiřího Drahoše, protože věřili v jeho schopnost porazit Miloše Zemana, nebyla nejspíš dobrá úvaha. Měli prý upřednostnit kandidáta, který jim byl blíž. Podporu Zemana si vysvětluje tak, že pro voliče znamenal jistotu minulosti.

Hilšer spokojen s tím, že kandidoval - a to i díky podpoře, které se mu dostalo. „Myslím si, že se dobré dílo podařilo. „Řada lidí říká, že to pro ně bylo osvěžení, psali mi, že šli rádi k volbám, nejenom kvůli mě, ale i kvůli další kandidátům. Že dlouho nešli k volbám s tím, že měli radost, že mohou volit někoho, u koho cítí, že s ním rezonují," řekl.

Jiní mu podle jeho slov děkovali za inspiraci, díky které chtějí vstoupit třeba do dění v obci. „To bylo přesně to, co jsem od té své kandidatury očekával. Dát příklad, že to jde, i když je člověk úplně z ulice, ale když má nějaké přesvědčení, nějakou myšlenku, tak že ji může uskutečnit," zdůraznil. Kandidatura mu ale podle jeho slov přinesla i zodpovědnost. „Že člověk nemůže jen tak najednou zmizet, protože by to bylo popření toho, co jsem dělal," dodal.

Prezidentské volby byly podle něj hodně ovlivněny postojem hledání někoho, kdo má šanci porazit Zemana. Poznamenal, že lidé se rozhodli často podpořit Drahoše, protože měli představu, že bude schopen získat hlasy od voličů Zemana nebo nerozhodnutých. "Ale myslím, že to nebyla úplně dobrá úvaha. Ukázalo se, i když to bylo těsné, že to tak není," řekl.

Důvěru od voličů, kteří ho podpořili, vysvětluje tím, že nebyl zavázán velkým sponzorům ani politickým uskupením a mohl mluvit svobodně. „Tahle svoboda je podle mě strašně důležitá. V momentě, kdy začnete něco hrát a přesvědčovat lidi o něčem, čemu úplně sám nevěříte a děláte to třeba proto, že vám to někdo řekl, nebo jste nějak zavázán, tak to lidi dřív nebo později vycítí," poznamenal. Zároveň řekl, že možná také pro lidi byla důležitá naděje na změnu a autenticita kandidáta.

Zeman podle něj zvítězil proto, že pro lidi představuje „jistotu minulosti". „Říká se tomu retropie, jako je utopie, tak retropie je stát, který se zakládá na minulosti, na tom, že lidé vzpomínají v dobrém," řekl. Myslí si, že řada lidí se obává „tekuté modernity", že se svět mění velice rychle a není jednoduché se ve změnách orientovat. Ve volbách ale nebyl nikdo, kdo by lidi ujistil, že se budoucnosti bát nemusí.

„Myslím si, že pan Drahoš nebyl ten člověk, který by mohl tímto způsobem zapůsobit. To by mohl někdo z nové generace, možná by to ti lidé vzali úplně jinak," dodal Hilšer. Nyní je podle něj potřeba pracovat na vytvoření důvěry v to, že "když se za věci postavíme a nebudeme se bát a budeme se dobře vzdělávat, budeme budovat kvalitní vzdělávací systém a tak dále, tak že se prostě nemáme čeho bát".

Související

Wagenknecht, Lukáš

Piráti představili i kandidáty na senátory, uspěli ve stranických primárkách

Na mimořádném zasedání Celostátního fóra dnes Piráti představili první kandidáty do Senátu, kteří již získali pirátskou nominaci v primárních volbách. Jsou to Petr Jeništa, který kandiduje v obvodu 47 – Náchod, Jan Janda, který se bude o přízeň voličů ucházet v obvodu 11 – Domažlice a také dva již současní senátoři, Lukáš Wagenknecht za obvod 23 – Praha 8 a Marek Hilšer za obvod 26 – Praha 2 a 3. Představení kandidátů se zúčastnili také předseda a místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 Václav Láska a Adéla Šípová. 

Více souvisejících

Marek Hilšer Miloš Zeman prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy