ŽIVĚ: Den D pro sociální demokracii: Volí nového šéfa! A rozhoduje, zda jednat o vládě s ANO

Hradec Králové - Čtyři měsíce po neúspěchu ve sněmovních volbách začal dnes v Hradci Králové mimořádný sjezd sociální demokracie. Strana bude vybírat nové lídry. Má také rozhodnout o tom, zda se zapojí do vyjednávání o vládě s hnutím ANO, nebo zůstane v opozici.

O funkci předsedy ČSSD se před sjezdem přihlásilo osm kandidátů, mezi nimi i členové dosavadního vedení Milan Chovanec a Jan Hamáček či dlouhodobý kritik poměrů v čele strany Jiří Zimola.

Chovance a Hamáčka, kterým může u delegátů uškodit angažmá v dosavadním vedení, vyzvou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk a starostka České Lípy Romana Žatecká. Bez nominace z regionů jdou do volby předsedy také Jan Jukl či Jiří Sokol.

Chovanec posbíral nominace tří krajů, favorizovaný Hamáček jich v lednu dostal pět. Ostatní kandidáti budou spoléhat především na to, že v tajném hlasování by nemusely na rozdíl od veřejné volby z řady krajských konferencí platit zákulisní dohody a přes 550 delegátů by mohlo volit na základě projevů a programů kandidátů.

Staněk při příchodu do Kulturního domu Střelnice novinářům řekl, že považuje za velký problém, aby ve vládě se zapojením ČSSD byl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), a to kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. Stejný názor v minulých týdnech zaujali Chovanec či Hamáček. Krejčík před novináři naopak zdůraznil presumpci neviny. "Neměli bychom si hrát, stát se nezastaví a potřebujeme vládu s důvěrou," uvedl.

Krejčík uvedl, že strana je na dně. "Každý, kdo může, by měl pomoci. Já myslím, že mohu pomoci," řekl. Za prioritní považuje to, aby ČSSD přežila příští volby. Zimola řekl, že je novináři považován za outsidera voleb. "Což je možná ta nejlepší startovací čára, jak vyhrát," podotkl. Kritizoval, že sjezd je jen jednodenní. Počítá se s tím, že delegáti nestihnou celý program a sjezd na několik týdnů či měsíců přeruší.

Ústřední výbor ČSSD před týdnem navrhl, aby se velká část sjezdu odehrála za zavřenými dveřmi. Delegáti po zahajovacím projevu místopředsedy ČSSD a předsedy strany v královéhradeckém kraji Jana Birkeho však rozhodli, že ho celý zpřístupní. Podle původního plánu měli novináři slyšet jen projevy Zemana, dalších hostů sjezdu a kandidátů na předsedu.

Sjezd sociální demokracie je do Hradce Králové naplánován pouze na neděli. Kvůli nabitému programu se počítá s tím, že bude zhruba ve 22:00 přerušen a za několik týdnů či měsíců bude pokračovat. Po přerušení by mohl volit zbývající členy vedení, pokud by nestihl všechny vybrat už tuto neděli, vyjádřit se k postupu případných vyjednávání o vládě, případně se zabývat změnami ve stanovách. Podle doporučení širšího vedení ČSSD by se dnes měla část sjezdu odehrát za zavřenými dveřmi.

O funkci předsedy ČSSD se před sjezdem přihlásil osmý uchazeč

O funkci předsedy sociální demokracie se krátce před nedělním sjezdem, který bude vybírat nové vedení po špatném výsledku v podzimních sněmovních volbách, přihlásil osmý uchazeč. Straníkům dnes oznámil úmysl kandidovat Jiří Sokol ze Slatiňan. V dopisu pro členy sociální demokracie, který máme  k dispozici, Sokol píše, že mezi ostatními kandidáty nevidí nikoho, kdo by byl schopen zabránit dalšímu propadu strany.

Sokol v dopisu napsal, že je členem ČSSD od roku 1989 a činný byl v orgánech na Chrudimsku, ale i okresních, krajských a celostátních orgánech seniorů ČSSD. Za "nejlepší ze špatných" možností pro ČSSD označuje toleranci vlády, aby se neuskutečnily předčasné volby. Přímý vstup do kabinetu však odmítá.

ČSSD by podle něj měla ustavit komisi pro vypracování nových stanov, kde bude prioritní vůle členů. Vzniknout by měla také komise, která určí vizi sociálních demokratů. Pak by se měla strana podle jeho názoru zaměřit na další volby.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD sjezd ČSSD (18.2.2018)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy