Senátoři ČSSD se vzbouřili proti koalici s Babišem, Hamáček nechápe

Praha - Senátoři ČSSD chtějí, aby sociální demokraté nešli do vlády ANO a zůstali v opozici. Budou tak vystupovat vůči členské základně před případným vnitrostranickým referendem. Na tiskové konferenci dnes uvedli, že respektují páteční těsné rozhodnutí předsednictva ČSSD o znovuotevření jednání. Za podmínek, které ANO nabízí, by podle nich ale ČSSD do vlády vstupovat neměla.

Senátory pobouřilo, že trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) nechce odstoupit v případě prvoinstančního odsouzení v kauze Čapí hnízdo, což prý vyjednávači ANO slíbili.

"On sám dělá vše pro to, aby v referendu ČSSD nemohla souhlasit," uvedl na Babišovu adresu předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Připustil, že postoj k vládě s ANO by mohl sociální demokraty rozštěpit. S názorem klubu souhlasí podle předsedy Senátu Milana Štěcha (CSSD) "prakticky všichni" členové. Sociální demokraté mají v horní komoře 24 senátorů a tvoří nejsilnější klub.

Vícha poznamenal, že za normálních okolností by pět nabízených ministerských postů při výsledku, který ČSSD v podzimních volbách měla, bylo velkým úspěchem. Proti ale mluví tři argumenty, v první řadě trestní stíhání Babiše. Druhým je fakt, že ANO a ČSSD nemají ve Sněmovně většinu, z čehož vyplývá, že se budou muset opřít o tichou podporu komunistů, kteří budou moct vládu kdykoli odvolat. Třetím důvodem je dosavadní hlasovací spojenectví ANO s komunisty a hnutím SPD.

Vícha se Štěchem připomněli, že v pátek hlasování předsednictva ČSSD o obnově jednání dopadlo velmi těsně. Předtím bylo k tomu "jednoznačně řečeno", že stíhaná osoba v případě prvoinstančního odsouzení z vládní funkce odstoupí. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) doplnil, že taková podmínka je přitom velmi mírná, vzhledem k délce soudních řízení jde spíše o odklad na neurčito.

Předseda ČSSD Jan Hamáček připomněl, že o obnově jednání ČSSD s ANO rozhodlo předsednictvo strany. "Rozhodnutí sjezdu a předsednictva je pro vyjednávací tým závazné a očekával bych stejný přístup i od ostatních členů strany," napsal ČTK v textové zprávě.

"Vedení strany postupuje podle rozhodnutí předsednictva tak, aby případnou dohodu předložilo členské základně k odsouhlasení. V takovém hlasování bude mít každý člen jeden hlas, ať už předseda, poslanec, senátor či řadový člen strany," dodal Hamáček.

Zástupce hnutí ANO a ČSSD čeká další kolo rozhovorů o možné koaliční spolupráci dnes večer. Vyjednávání by mělo navázat na schůzky, které se konaly na přelomu března a dubna. Vedle postoje Babiše k podmínce vztažené k jeho trestnímu obvinění není také jasné, jak se ANO postaví k návrhu, aby byli z důležitých postů ve Sněmovně odvoláni zástupci SPD, což by mělo podle ČSSD znesnadnit budoucí spolupráci ANO a SPD při hlasování.

Jednání se uskuteční večer po návratu vicepremiéra Richardu Brabce z Moravskoslezského kraje, kde je od úterý na návštěvě vláda v demisi. Babiš se jednání nezúčastní. Sociální demokraty na schůzce budou zastupovat vedle předsedy Jana Hamáčka také jeho statutární zástupce Jiří Zimola a místopředsedové Roman Onderka a Martin Netolický.

Související

Jan Hamáček Komentář

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

Více souvisejících

ČSSD Senát ČR Andrej Babiš Hnutí ANO Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy