Hejtman Zimola nepodpoří sloučení táborských škol

Tábor - Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) rozhodně nepodpoří možné sloučení Obchodní akademie a Střední zemědělské školy v Táboře. Pro agenturu Mediafax uvedl, že o koncepci optimalizace středního školství budou ale nakonec rozhodovat krajští zastupitelé.

Odbor školství kraje před časem zmínil, že by bylo dobré sloučit některé střední školy v jižních Čechách, třeba v Písku nebo v Táboře. To zvedlo vlnu nevole jak mezi studenty, jejich rodiči, tak i představiteli daných měst. Hejtman Jiří Zimola ale všechny uklidnil, že šlo jen o návrhy.

"Ani v Písku a nyní ani v Táboře nebyly tyto návrhy na možné sloučení škol, tak jak je předložil krajský odbor školství, nijak obhajitelné. Proto v žádném případě nepodpořím slučování škol, které mají tak silné historické kořeny, jako jsou právě třeba táborská Obchodní akademie a zemědělská škola," uvedl Zimola.

První muž kraje také uvedl, že zcela jasně selhal Odbor školství Jihočeského kraje, a to nejen v závěrech své strategie, ale také ve způsobu jejich prezentace. Proto už na svou funkci rezignoval vedoucí odboru Jiří Moravec. Podle některých informací mu bylo doporučeno, aby odešel po vzájemné dohodě.

Vedením odboru školství byla dočasně pověřena dosavadní vedoucí oddělení školství Hana Šímová, které vedení hejtmanství uložilo návrh strategie rozvoje školství v kraji přepracovat.

Hejtman Zimola se 10. února setká se zástupci obou táborských škol, studenty i jejich rodiči.

Kvůli této kauze žádá předseda školského výboru odvolání radní pro školství Jany Krejsové (ČSSD). "Radní Jana Krejsová tímto ztratila důvěru a my nemáme nikde záruky, že v budoucnu nebude jednat podobným způsobem. Šéf odboru dělal dle mého názoru jen to, co si sama radní vymyslela," uvedl předseda školského výboru Libor Hrubý s tím, že právě ona je zodpovědná za vzniklou situaci a měla by z postu odejít.

Hrubý chce proto předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi a krajským zastupitelům zaslat návrh na její odvolání.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

včera

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

včera

včera

včera

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

včera

Libanon zažívá jedno z nejtěžších období historie. Izraelská armáda čistí bašty Hizballáhu

Izraelská pozemní ofenzíva na jihu Libanonu se zaměří na bašty hnutí Hizballáh v blízkosti společné hranice, které představují hrozbu pro Izrael. Oznámila to izraelská armáda v úterý.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy