Hejtman Zimola: Stráský bude krizovým manažerem šumavského parku

České Budějovice - Jmenování Jana Stráského dočasným ředitelem Národního parku Šumava uvítal jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) i Svaz obcí NP Šumava. Hejtman Zimola řekl v pondělí agentuře Mediafax, že Stráský bude na Šumavě krizovým manažerem.

Podle hejtmana by měl Stráský okamžitě začít řešit nejpalčivější problémy. "Například kůrovcovou kalamitu, nový plán péče, návštěvní řád a klidová území. Protože znám Stráského pohledy na věc a vím, že mu na budoucnosti Šumavy, na rozdíl od mnoha teoretiků a fanatiků, opravdu záleží, myslím, že si s tím dokáže poradit. Doposud Šumava jen nekoordinovaně tonula v problémech," uvedl Zimola."Naše názory na Šumavu a její další budoucnost se v mnohém shodují. Přeji si, aby jeho jmenováním dostala Šumava a národní park rozumné a kompetentní vedení, které nebude přehlížet stanoviska obou krajů, na jejichž území park leží. Současně odmítám, že by jmenování Jana Stráského nějak ohrozilo zájmy ochrany přírody v národním parku," dodal hejtman.Jmenování Stráského považují za správné rozhodnutí a ideální řešení pro Šumavu i představitelé Svazu obcí NP Šumava."Od nového ředitele očekáváme, že dokáže vyjít vstříc zájmům ochrany přírody, turistiky i zdejších obcí. Není možné, tak jako dosud, aby byla některá z těchto oblastí nadřazená jiné. Jsme pro rozumnou ochranu zdejší přírody, ta ale musí vycházet z toho, že člověk není jejím nepřítelem. I v oblasti současných prvních zón Národního parku kdysi lidé žili v symbióze s přírodou a v rozumné míře ji využívali a zvelebovali," řekl agentuře Mediafax Jan Hůlka, předseda svazu, který zastřešuje 21 šumavských obcí.Stránský je podle Hůlky zárukou toho, že se už nebudou arogantně přehlížet oprávněné požadavky šumavských obcí a přestanou pokusy měnit zdejší přírodu v divočinu tam, kde už od 18. století nebyla.Jana Stránského pověřil v pondělí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) vedením Národního parku Šumava. Stránský, bývalý ministr a premiér, působí řadu let v Radě NP Šumava."Plzeňský kraj vyslovuje plnou podporu nově jmenovanému řediteli Národního parku Šumava. Vnímám pana Stráského jako velmi schopnou osobu se širokou podporou, která může navrátit fungování Národního parku Šumava k normálnímu stavu. Zároveň je zárukou nalezení vzájemné důvěry mezi Správou národního parku, obcemi, kraji a veřejností, která je jednou z hlavních příčin současné neradostné situace v Národním parku Šumava," uvedl pro Mediafax hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec."Plzeňský kraj se těší na budoucí spolupráci, která povede k záchraně Národního parku Šumava tak, aby i nadále tato význačná část Plzeňského kraje byla národním bohatstvím občanů ČR, “ řekl ke jmenování nového ředitele NPŠ hejtman Chovanec.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola Ekologie

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

Rusko údajně odrazilo šest dalších ukrajinských pokusů o dobytí jeho území

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky odrazily šest pokusů Ukrajiny o průnik do Kurské oblasti na západě Ruska. Dále uvedlo, že získalo kontrolu nad vesnicí Makijivka v Luhanské oblasti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy