Krize v ČSSD? Hamáček pohrozil rezignací, poslanecký klub se kvůli vládě málem rozpadl

Praha - Sociální demokracie je zřejmě rozhádanější, než se původně zdálo. Před hlasováním o důvěře vládě se poslanecký klub ČSSD málem rozpadl, třetina poslanců totiž vládu podpořit nechtěla. Předseda strany Jan Hamáček proto prý pohrozil rezignací.

Deník Právo upozornil na to, že krátce před hlasováním o důvěře vládě se patnáctičlenný poslanecký klub ČSSD málem rozpadl. Asi třetina jeho členů – včetně Milana Chovance – měla problém s vyslovením důvěry menšinovému kabinetu.

Chovanec odmítl podpořit kvůli tomu, že musela spoléhat na hlasy KSČM. Kritizoval i podmínky, které vyjednalo současné vedení ČSSD s ANO. Předseda ČSSD Jan Hamáček následně uvedl, že ho Chovancovo rozhodnutí zklamalo, stejně jako zbytek klubu podle něj měl respektovat výsledky vnitrostranického referenda.

Někdejší ministr vnitra nabídl poslaneckému klubu, aby ho bez jeho účasti vyloučil, to ale poslanci nakonec vůbec nepožadovali. Sám Hamáček ale pro média uvedl, že to, zda Chovanec složí mandát poslance, je jen na něm. „Nemyslím si, že ke svému rozhodnutí potřebuje nějaké stanovisko kolektivního orgánu. Je dostatečně zkušený politik, aby si tuto situaci vyhodnotil a rozhodl se,“ vzkázal svému stranickému kolegovi .

Také bývalý brněnský primátor Roman Onderka údajně na uzavřeném jednání klubu prohlásil, že vládu také nepodpoří. A k němu se přidali i další. „V tu chvíli se rozjela hádka, kterou jsme ještě nezažili. Nálada byla šílená a vypadalo to, že se klub štípne,“ popsal jednání jeden z nejmenovaných účastníků jednání.

„Nakonec pomohlo, že se Onderka nechal přesvědčit. I když až pod pohrůžkou, že Hamáček rezignuje, což by ČSSD poškodilo, dá se říct, že v této situaci i zničilo,“ doplnil zdroj pro Právo.

Sám Onderka nakonec na sociálních sítích vysvětlil, proč pro vládu na rozdíl od Chovanec hlasoval. „Chápu rozladěnost některých. Politika je někdy opravdu složitá. Před volbami každý z politických subjektů hlásá, co si opravdu myslí a co by chtěl opravdu udělat. Po volbách upravuje své jednání a chování s ohledem na to, jak voliči ve volbách rozdají karty. Politický subjekt se rozhodne jít buď do koalice a v ten moment musí být připraven dělat kompromisy, nebo se rozhodne jít do opozice. V ten moment žádné kompromisy dělat nemusí, ale úměrně s tím je vázán i výsledek plněnípředvolebních slibů,“ uvedl Onderka na facebooku.

Podle něj před hlasováním o důvěře existovalo několik možností řešení. „Buď menšinová vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM, nebo ANO, KSČM a SPD, nebo předčasné volby (jakékoliv jiné varianty, které počítají s odstoupením předsedy ANO, jsou z říše snů). První varianta je nejméně špatné ze všech špatných řešení. ČSSD si je vědoma toho, že vláda s důvěrou prospěje ČR, ale neprospěje ČSSD. Dokladem toho je i poměr hlasování (60 / 40) ve vnitrostranickém referendu o vstupu do menšinové vlády s hnutím ANO,“ zdůraznil.

„Proto jsem hlasoval pro menšinovou vládu ČSSD s hnutím ANO a zároveň Vás mohu ubezpečit, že nebudu hlasovat pro jakékoliv usnesení, které by jen náznakem chtělo vrátit nedemokratické období před rokem 1989,“ ujistil Onderka.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Hamáček Milan Chovanec Vláda ČR Roman Onderka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy