Desítky starostů podepsaly v Novém Bydžově požadavek za více kompetencí

Nový Bydžov - Starostové zhruba šesti desítek měst a obcí, kteří v pondělí jednali v Novém Bydžově na Královéhradecku o problematice romské menšiny, požadují po vládě větší kompetence. Vyplývá to z prohlášení, které starostové při svém setkání podepsali.

Například starostové chtějí pro obce možnost odejmutí jakékoli dávky ze sociálních systémů v případě jejich zřejmého zneužívání, zvýšení vymahatelnosti dluhů, zavedení sankce zákazu pobytu včetně definování pojmu "noční klid", či zavedení registru přestupků či prolomení mlčenlivosti pro orgány státní sociální péče. Ztráty měst činí miliony korun, které od státu na péči o nepřizpůsobivé občany nezískají, shodli se zástupci samospráv.Starostové také požadují po vládě revizi dotačních titulů a jejich rozpuštění do rozpočtového určení daní, což je podle nich výrazné protikorupční opatření, kterým by se podle nich snížily náklady státu i samospráv na administraci programů a dotací. Dále představitelé obcí chtějí zastavení centralizace státní správy."Mně se líbí, že starostové v tuto chvíli dokážou formulovat to, co chtějí. Je podle mě velká šance, že by mnoho z požadavků starostů mohlo jednáním vlády projít," řekl poslanec Pavel Staněk (ODS)."Jsem rád, že jsou tu zástupci parlamentu i svazu měst a obcí. Doufám, že nám pomohou situaci řešit a že problém nezapadne," uvedl po jednání starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS).Podle poslankyně Ivany Řápkové (ODS) je reálné, že by se návrhy mohly dostat na jednání sněmovny během dubna. "Návrhy nyní kontroluje legislativní odbor. Jsem optimistická, myslím, že by třeba mohly být přijaty i během letošních letních prázdnin," upřesnila poslankyně.

Související

Policie ČR

Policisté před plánovaným mítinkem DSSS navštívili Nový Bydžov

Nový Bydžov - Policisté Královéhradeckého kraje v úterý navštívili Nový Bydžov, aby samosprávu a tamní obyvatele informovali o opatřeních, která chystají během víkendového mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Více souvisejících

Nový Bydžov zákony

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy