Babiš nechce po Metnarovi rezignaci, rozhodne analýza diplomové práce

Praha/Ostrava - Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude po ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO) žádat rezignaci kvůli pochybnostem kolem jeho diplomové práce. Česká televize uvedla, že práce obsahuje seznam použitých zdrojů, je v ní ale velmi málo průběžných odkazů.

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. Některé strany diplomové práce jsou převzaty nebo jen mírně upraveny bez jasného vyznačení, že jde o převzatý text. Metnar v reportáži nevyloučil rezignaci, pokud by se podezření z plagiátorství potvrdilo. 

Babiš dnes novinářům řekl, že s ministrem věc probral, domnívá se, že se možná dopustil chyby v citaci. "Není to ideální situace, ale jako problém to nevidím," konstatoval premiér. Uvedl, že stejně jako Metnar čeká na analýzu vysoké školy. "Co jsem četl, jeho diplomka i podle expertů plagiát není, protože použitou literaturu uvedl ve zdrojích. Ano, měl uvést citace," napsal později ČTK.

"Je to jiná situace, protože on text uvedl v literatuře," porovnal Babiš Metnarovu kauzu s případy údajného plagiátorství, kvůli nimž v posledních týdnech rezignovali ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). 

Místopředseda kabinetu a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl České televizi, že premiér vyzval členy vlády, aby si sami prověřili své závěrečné práce z vysokých škol. "Bylo to řečeno tak, že by bylo dobré, aby si to ministři - tam, kde je to možné - sami zkontrolovali," řekl Brabec.

Ke kvalitě diplomové práce Metnara se Ostravská univerzita (OU) vyjádří nejpozději v pátek. Rektor univerzity Jan Lata se ale domnívá, že tento případ je jiný než předchozí dvě plagiátorské kauzy. "Zatím mám informace jenom z médií, nicméně se mi zdá, že ta situace je jiná, než byla v těch předchozích plagiátorských aférách. Nejsme schopni provést seriózní rozbor za několik hodin, ale uděláme ho i ve spolupráci s některými kolegy z ostatních univerzit," řekl ČTK Lata.

Vedoucí Metnarovy diplomové práce, nyní místostarostka Příbora Dana Forišková (KDU-ČSL), řekla, že pokud se Metnarovo pochybení prokáže, měl by rezignovat. Forišková uvedla, že vždy upozorňovala studenty na nutnost uvést zdroj. Podle Laty je ale tento přístup alibistický. "Pochopitelně vedoucí práce je ten, který vede studenta, a rozhodně není možné, aby se zříkal zodpovědnosti. Pochopitelně zásadní zodpovědnost je na studentovi, ale vedoucí je tady proto, aby ho vedl, a oponent, aby oponoval. Pokud vedoucí nemá žádný vliv na kvalitu práce, potom nemusí být," míní Lata.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Lubomír Metnar plagiáty Vláda ČR Ostravská univerzita

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy