Babiš junior na Krymu? Petříček řádí: Češi tam nemají jezdit, to platí i pro premiéra

Ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD) vadí, že byl syn premiéra Andreje Babiše (ANO) s vědomím otce na ukrajinském Krymu okupovaném Ruskem. Česko anexi Krymu odmítá. Petříček to chce s premiérem probrat.

"Není to v pořádku. Ukrajinská strana mě ještě nekontaktovala, ale já sám si k tomu vyžádám podklady. Chci se spojit s ruskou i ukrajinskou stranou a chci k tomu bližší informace. Česká republika anexi Krymu neschvaluje, neuznává a nepodporuje, což je oficiální stanovisko české vlády," řekl Deníku N Petříček.

Ministr byl překvapený, že o cestě syna premiér věděl. "Je to velmi nestandardní. Českým občanům se nedoporučuje na Krym jezdit - to platí i pro premiéra. Toto téma před premiérem nadhodím," dodal.

Petříčkův stranický šéf Hamáček má ale opačný názor. "Ve chvíli, kdy se jedná o občana cizího státu, těžko mohou české orgány nějakým způsobem cokoli řešit. Je (Babišův syn) švýcarský občan. Nevím, jak by mohlo bezpečnostně Česko řešit cizího státního příslušníka," řekl Aktuálně.cz. "Jediné, co můžeme řešit, je to, co dělá policie. Tedy se snažit o to, aby proběhly úkony mezinárodněprávní spolupráce, aby policejní specialista mohl posoudit stav obviněného, a na tom policie intenzivně pracuje," dodal.

Babišův pětatřicetiletý syn trpící schizofrenií tvrdí, že jej spolupracovník jeho otce držel na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo, kvůli níž čelí on i premiér obvinění z dotačního podvodu. Podle předsedy vlády to není pravda. Babiš junior uvedl, že podepisoval nějaké dokumenty, ale nevěděl jaké. Na Krym ho odvezl manžel jeho psychiatričky Petr Protopopov.

V rozhovoru pro Právo Protopovov uvedl, že byl od léta 2015 asistentem Babišova syna a do Ruska a na Krym ho odvezl loni v září kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. V listopadu se na Krym vrátili. Jejich cestu dokumentuje řada fotografií a věděli o ní i příbuzní, uvedl Protopopov.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Andrej Babiš Andrej Babiš ml. Praha ministerstvo zahraničí Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Dodávky zbraní do Izraele mají zelenou. Odpůrci v USA couvli

Dva významní členové Demokratické strany v americkém Kongresu podpořili prodej dalších zbraní Izraeli v hodnotě 18 miliard eur. Informoval o tom server The Washington Post (WP).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy