Ťok neúspěšně nabízel rezignaci. Komunisté se snaží protlačit svého kandidáta

Židle pod Danem Ťokem se povážlivě houpe, což si uvědomuje i sám ministr dopravy. Včera údajně premiérovi Andreji Babišovi nabídl svou rezignaci, ten ji však odmítl. Komunisté, kteří menšinovou vládu podporují, dávají své výhrady vůči Ťokovi jasně najevo. Dokonce mají mít vlastního kandidáta do čela resortu.

Na včerejším jednání vlády se řešila i pozice ministra dopravy Dana Ťoka. Podle zdrojů serveru Novinky.cz přišly na řadu všechny možné varianty, Ťok údajně Babišovi nabídl svou rezignaci. S tou však premiér nesouhlasil a na následné tiskové konferenci ministra Ťoka hájil. „Měl by více propagovat dobrou práci, kterou dělá,“ řekl Babiš.

Na Ťoka ovšem v posledních dnech a týdnech roste tlak i ze strany KSČM, která menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD podporuje. Ťok kvůli komunistům původně ani nechtěl být součástí druhé Babišovy vlády, teď kvůli nim může svůj post v ní předčasně opustit.

Nové dálnice je možné otevírat, teprve když je někdo začne stavět. Dnes máme rozestavěno 187 km nových dálnic a silnic I. tříd. Samotných dálnic na zelené louce je v tom 107 km. V letošním roce se otevře 47 km nových dálnic a silnic I. třídy, k zahájení je připraveno 178 km.

— Dan Tok (@tok5934) 6. ledna 2019

Pro případ uvolnění postu ministra dopravy mají komunisté údajně připraveného vlastního kandidáta. Má jím být generální ředitel Správy železniční a dopravní cesty Jiří Svoboda. Bývalý dlouholetý zaměstnanec Českých drah, kde začínal na pozici výpravčího, však zatím vše označil za spekulace.

O Babišově náklonnosti ke Svobodovi hovoří fakt, že přežil premiérem iniciovanou čistku v SŽDC na konci minulého roku, ze správní rady tehdy odešla řada spolupracovníků předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Sám Svoboda je ve funkci generálního ředitele relativně krátce, v únoru 2018 nahradil ve funkci Pavla Surého.

Server EuroZprávy.cz už dříve označil za dalšího možného kandidáta na post ministra dopravy Tomáše Korandu ze stavební firmy Hochtief. O jeho vládním angažmá se totiž spekulovalo již na jaře ve chvíli, kdy se Ťok rozmýšlel, zdali bude v politice pokračovat.

O své budoucnosti ve vládě Ťok evidentně přemýšlí i v současnosti. Vrásky mu v posledních týdnech přidělaly především opakující se kolapsy na páteřní dálnici D1, jejíž modernizace měla podle původních předpokladů v minulém roce skončit. Na kritickém úseku u Humpolce se navíc začátek dalších oprav odsouvá nejdříve na léto.

Komunistům vadí i Ťokův postup ohledně tendru na nový mýtný systém. V něm uspělo konsorcium společností Czech Toll (spadající pod PPF Petra Kellnera) a Sky Toll. Proti tomu se však ohradil dosavadní provozovatel Kapsch, ÚOHS však zrušení tendru zamítl. Kapsch se ovšem nevzdává a kauzu je ochoten podstoupit soudu, ba dokonce i Evropské komisi.

Související

Dan Ťok

Do dozorčí rady ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok

Do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Upozornil na to dnes server SeznamZprávy. Návrh nominace Ťoka potvrzují informace o nominacích do řídících a dozorčích firem s majetkovou účastí státu na webu ministerstva financí (MF). Prostřednictvím MF stát vlastní 70 procent akcií ČEZ. Hlasování na valné hromadě firmy tak vesměs končí podle přání resortu.
Dan Ťok

Exministr Ťok se stal členem správní rady Správy železnic

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok (62) se stal členem správní rady Správy železnic. Vláda dnes přijala návrh současného ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Nominaci schválil a doporučil začátkem března vládní výbor pro personální nominace. Ťok byl ministrem dopravy v letech 2014 až 2019.

Více souvisejících

Dan Ťok (ministr dopravy) Andrej Babiš Vláda ČR SŽDC KSČM Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 12 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy