Přijme Česko 14 syrských dětí? Petříček v tom nevidí problém, Šojdrová jásá

Česká republika by mohla přijmout 14 syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku, jak navrhla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Sám se Šojdrovou o její iniciativě zatím nejednal, podle něj musí věc především řešit ministerstvo vnitra. S ministrem vnitra a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) o tom chce mluvit.

Hamáček považuje za předčasné se k věci vyjadřovat. "V tuto chvíli nemáme stále oficiální odpověď od řeckých úřadů a ani žádný konkrétní seznam syrských dětí," sdělil ČTK s dovětkem, že proto je předčasné se k tomu vyjadřovat.

Petříček připomněl, že o možném přijetí syrských sirotků už mluvil s Hamáčkem loni na podzim. "Pokud paní europoslankyně Šojdrová najde nějaké konkrétní sirotky v uprchlických táborech v Řecku, měli bychom být připraveni je přijmout," zopakoval tehdejší postoj. Šojdrová minulý týden oznámila, že přivezla z Řecka seznam 14 dětí, kterým by Česko mohlo pomoci.

We've heard that Czech MEP @msojdrova has visited refugee camps in Greece & is calling for her country to resettle unaccompanied children ?https://t.co/2hiGtPUKGu. With 1000s of children on the streets & in camps, it's time for politicians here in the UK to follow her lead! pic.twitter.com/FZyWZ1fZ96

— Safe Passage (@safepassageuk) 18. února 2019

Petříček uvedl, že seznam zatím neviděl a Šojdorvá ho ve věci nekontaktovala. Obecně ale problém v přijetí dětí nevidí. "Já si myslím, že Česká republika je dostatečně velká země, že by 14 malým dětem, které odskákaly konflikt v Sýrii, mohla pomoct," řekl. Se Šojdrovou zatím jednání dohodnuto nemá. "Já nejprve budu jednat s panem ministrem Hamáčkem, protože ona primárně oslovila ministerstvo vnitra. Ta procesní stránka je na ministerstvu vnitra, ne na ministerstvu zahraničí," řekl.

Šojdrová Petříčkovo vyjádření uvítala. "A co udělalo po ránu radost vám? Mně tato zpráva od Tomáše Petříčka! Děkuji za podporu," uvedla europoslankyně na twitteru.

Řecké uprchlické tábory jsou podle Šojdrové přeplněné a řečtí představitelé ji ubezpečili, že by Aténám pomohlo, kdyby Česko převzalo jakýkoli počet dětí. Uvolnilo by se tím totiž místo pro ty děti, které teď žijí v nevhodných podmínkách, či dokonce na ulici.

Europoslankyně koncem loňského října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale projekt označil za nesmyslný, tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Na Babišův plán dnes při reakci na Petříčkova slova odkázal i mluvčí prezidenta Miloše Zemana. "Pan premiér plánuje výstavbu centra pro 50 sirotků v Sýrii a postupně chce toto centrum rozšířit. To je opravdová a záslužná pomoc ohroženým dětem. Přesouvání dětí do cizího prostředí - jako by byly balíky slámy - je mimořádně neetické politikaření," uvedl na twitteru.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Michaela Šojdrová Jan Hamáček uprchlíci ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy