Dohra mejdanu ve Sněmovně: Němcová žádá Vondráčkovu rezignaci. Na jeho místě bych se zastřelil, říká Ženíšek

Zpráva o tom, že předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) uspořádal přímo v sále, kde běžně jednají poslanci, večírek, vyvolala pořádný rozruch. Sám Vondráček na něco nevidí nic špatného, další poslanci to ale vidí jinak.

Na veřejnosti se objevily fotografie z párty, která se konala přímo v jednacím sále Sněmovny. Vondráček dokonce v botách vyskočil i v botách na předsednický pultík, odkud kolegům zahrál na kytaru.

Pravost fotografií Vondráček potvrdil webu Seznam Zprávy, který o večírku informoval. „Já se k tomu dokonce hrdě hlásím. Jen to tedy není úplně aktuální, v tu dobu jsem ještě nebyl předsedou Poslanecké sněmovny,“ okomentoval večírek Vondráček, který se za své chování nijak nestydí.

Doplnil, že párty se konala v době, kdy byl sál v rekonstrukci a kdy tam proto byly vytrhané koberce. „Tak jsme se domluvili, že bychom tam krátce zahráli. Já myslím, že to tomu sálu jen prospělo, že v Lucerně si zahraje kdekdo a tady zase si tolik lidí možnost zahrát nemá,“ vysvětloval současný předseda Sněmovny, která dodal, že by si ve Sněmovně rád zahrál i v budoucnu.

Jeho chování ostře odsoudila například poslankyně ODS Miroslava němcová. „Zveřejněné fotografie z mejdanu ANO ve Sněmovně jsou projevem neúcty k historickému a památkově chráněnému prostoru, kde se odehrávaly mimořádné události naší historie. Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. Sněmovna není Lucerna a pořádání mejdanů v jednacím sále je ostudné a neomluvitelné,“ zlobí se Němcová.

„Jako předsedkyně Sněmovny jsem měla možnost navštívit mnoho parlamentů jiných zemí a všude jsou tyto prostory považovány za mimořádné, požívají úcty občanů jako symboly státnosti a zejména historické objekty jsou mimořádně památkově chráněny. Neznám zemi, kde by něco podobného bylo možné. Jedinou možnou reakcí je rezignace předsedy Sněmovny na svou funkci,“ dodala poslankyně ODS:

„Paní @Nemcova_Mirka jménem Poslaneckého klubu @ODScz navrhne zítra na program schůze zařazení mimořádného bodu k neuctivému jednání předsedy PS Radka Vondráčka v historickém sále sněmovny.,“ oznámila posléze mluvčí ODS Jana Havelková.

Podobně důrazně zareagovala i místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Mejdan na předsednickém pultu Poslanecké sněmovny by byl ve většině vyspělých zemí důvodem k odstoupení! U nás se pan Vondráček ani neomluvil, naopak se k tomu poměrně hrdě hlásí a přijde mu to normální. Politická kultura je u nás stále níž a níž, ANO. Nebudeme k tomu mlčet,“ vzkázala.

Poslance, kteří svým chováním zneuctili naši nejvyšší zákonodárnou ústavní instituci, vyzýváme k rezignaci na svůj mandát. Společně s dalšími stranami budeme navrhovat, aby se Sněmovna kauze mimořádně věnovala.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) 7. března 2019

„Radek Vondráček komentoval své vystoupení na předsednickém pultu jednacího sálu sněmovny takto: „Já se k tomu dokonce hrdě hlásím". Mohl to vůbec myslet vážně? Ale když Babiš tvrdí, že parlament je žvanírna, tak předseda sněmovny si asi může myslet, že je to taky večírkový sál..“ nechápe Vondráčkova slova poslanec ODS Martin Baxa.

„Někomu to možná přijde úsměvné. Mně symbolické pro vládu ANO. Arogance moci. “My můžeme všechno. A ještě se za to nestydíme.” Umíte si tohle představit v jakékoliv civilizované zemi?“ podivuje se poslanec STAN Vít Rakušan.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Poslanecká sněmovna Miroslava Němcová Markéta Pekarová Adamová Martin Baxa Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy