Romové nepracují. Řeči o diskriminaci jsou výmluva, tvrdí Křeček. Pak se ale ozval Stropnický

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček se na sociálních sítích ostře pohádal s bývalým šéfem Zelených a někdejším pražským zastupitelem Matějem Stropnickým. Důvodem byli Romové a jejich diskriminace především v oblasti bydlení.

Křeček na svém profilu sdílel zprávu, podle které 80 procent Romů nepracuje a neplatí nájem. „Pokud se sami Romové nezačnou starat a zajímat o svůj život situace se nezlepší. Řeči o diskriminaci jsou jen výmluvou a snahou o zastírání pravého stavu věci,“ napsal k tomu Křeček,který se chystá na obhajobu postu zástupkyně ombudsmanky.

Jeho slova vyvolala pořádnou bouři., Řada lidí poukazovala na to, že jde o stará čísla a že už titulek je zavádějící a neodpovídá realitě. Další ji dokonce označili za hoax. „Já to vím...a co to mění na názoru, že se Romové musí začít starat o své záležitosti?“ opáčil Křeček.

Negativně zareagoval i bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický. „Pane Křečku, přiznám se, že jsem trochu rozpačitý z toho, že se ač vysoký státní úředník chováte ( i zde teď, když zpochybňujete zprávy, které schválili poslanci, což státním úředníkům nepřísluší) často jako politik - to nemá opodstatnění,“ pustil se do zástupkyně ombudsmanky politik.

„Ale k věci samé: opakovaně jsem se jako místostarosta pro bydlení na Žižkově setkával s diskriminací Romů při sjednávání nájmů u soukromých pronajímatelů. Byt byl volný jen do té doby, než se ukázalo, že zájemce o něj je Rom. To je prostě fakt,“ popsal svou zkušenost hledáním bydlení pro Romy Stropnický.

Křeček si to nenechal jen tak líbit. „Dopřávám si privilegia nazývat věci pravým jménem. Kdo ty Romy na Praze 3 diskriminoval? A jak?“ zajímalo ho. „No to je Váš názor, že nazýváte věci pravým jménem. Váš zaměstnavatel, tj. stát, má jiný názor. A to má podle mne dobrý úředník respektovat, nebo se stát politikem a ten názor státu změnit,“ poučoval Křečka Stropnický.

A kdo tedy podle Stropnického Romy diskriminoval? „No pronajímatelé bytů. Jak? Tím, že nabízeli byt k pronájmu, po telefonu byl volný, ale když se ti lidé přišli podívat a ukázalo se, že jsou to Romové, byt byl najednou již obsazen. S tím jsem se setkal mnohokrát,“ vysvětluje.

„Ale já nejsem státní úředník, já jsem ve veřejné funkci, kde mám vyjadřovat svá zjištění a své poznatky,“ odvětil mu zástupce ombudsmanky. „Diskriminovat může jen stát, nikoliv občan - ten má svobodnou volbu,“ tvrdí advokát.

Stropnický sice uznal, že to je pravda, jedním dechem ale dodal: „Neznamená to, že výsledkem svobodné volby nemůže být diskriminace. Jak bychom se asi dívali na to, kdyby na restauracích byly opět nápisy: tomu a tomu, např. Romům nenaléváme, pro Romy nevaříme? Nebo v papírnictví: tužky jen pro bílé? Přeháním to záměrně, aby bylo vidět, že to, co se tváří jako svobodná volba - také může vést k diskriminaci.“

„Nápis na domě nebo restauraci je zásah do veřejného prostoru a ten samozřejmě je třeba hlídat a chránit před projevy diskriminace. Ale zde mluvíme o činech a rozhodnutích. To je něco jiného. Zaměňování pojmů vede v nedorozuměním a hledět na problematiku Romů jen prismatem diskriminace je cesta do nezměněného stavu věcí a konec konců i urážky zdravého rozumu a zkušeností občanů.. „ myslí si Křeček.

Související

Stanislav Křeček

Policisté mohli podle Křečka situaci na Babišově mítinku řešit profesionálněji

Policisté při zákroku proti školákovi v Borovanech na Českobudějovicku na loňském mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše mohli situaci řešit profesionálněji, míní ombudsman Stanislav Křeček. Navíc shledal pochybení policistů při výzvách k prokázání totožnosti. Vyplývá to ze zprávy z šetření veřejného ochránce práv ve věci, zveřejněné na jeho webu.

Více souvisejících

Stanislav Křeček Matěj Stropnický Romové diskriminace

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy