Dokument o demonstracích pro ambasády se „zasekl“ na Úřadu vlády. Je za tím Babiš?

Demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi, zvláště pak nedělní demonstrace na Letné, si všimli i v zahraničí. Pro ambasády to však vytváří problém toho, jak o nich v zahraničí komunikovat. Stěžovat si na to měl sám Babiš. Dokument, který radil ambasádám, jak k věci přistupovat, se však „zasekl“ na Úřadu vlády, tvrdí server Aktuálně.cz.

Zahraniční média o nedělní demonstraci, které se mělo zúčastnit přes 280 00 lidí, referovala jako o největší demonstraci od roku 1989. Poukázaly na kauzy premiéra, které k demonstracím vedly, zvláště pak jeho jmenování Marii Benešovou, která hlasovala proti žádosti policie zbavit Babiše poslanecké imunity, na pozici ministryně spravedlnosti.  

Podle ministra zahraničí, Tomáše Petříčka úředníci ministerstva minulý týden připravili návrh komunikačního doporučení. „Obsahoval kontext a shrnutí aktuálního dění v ČR, a to včetně probíhajících demonstrací. Toto doporučení obsahovalo například sdělení, že nebyly zaznamenány zásahy do fungování nezávislé justice a že ministerstvo zahraničí uznává a respektuje nezávislost evropských institucí," popsal Petříček, co bylo v dokumentu, serveru Aktuálně.cz

Ambasády jej však doposud neviděly. „Zasekl“ se na Úřadu vlády, kam ho ministerstvo poslalo k připomínkám. Dle Petříčka úřad s navrženým zněním nesouhlasil a navrhl jej zastavit. Co se mu přesně nelíbilo, není známo. Petříček tvrdí, že cílem dokumentu bylo sladit jednotnou pozici v zahraničí, aby ambasády věděly, jak mají demonstrace komunikovat.

Babiš sám se k problému vyjádřil. „„Teď se na mě nedávno obrátilo ministerstvo zahraničních věcí s nějakou komunikací. Ano, je pravda, že my jsme tady včera měli největší demonstraci od revoluce. A vy údajně nevíte, jak to máte komunikovat. Tak to mě strašně mrzí," řekl premiér na závěr svého projevu na Konferenci ekonomických diplomatů v Černínském paláci.

Předseda hnutí ANO vyzval diplomaty, aby se v případě nutnosti obrátili přímo na něj. „Já si myslím, že jste všichni inteligentní, čtete noviny, a pokud máte nějaké pochybnosti nebo se chcete na něco zeptat, klidně mi napište mail nebo pošlete smsku, já vám poradím, jak komunikovat," uvedl premiér.

Německá média proti Babišovi

Protestům proti Babišovi se na své poměry poměrně obsáhle věnovala německá média. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung jsou obvinění proti premiérovi natolik závažná, že by až do jejich vyšetření měl přerušit výkon všech politických funkcí. Podle listu demonstrace dokazují, že řada Čechů rozumí demokracii lépe než předseda vlády.

„Děti revoluce dospěly. Pochopily, co jim demokracie nabízí, ale také co požaduje. České hnutí je tak vzorem - nejen ve střední a východní Evropě," napsal nejčtenější německý seriózní deník Süddeutsche Zeitung.

Babiš bývá v německých médiích kritizován poměrně pravidelně. V dubnové reportáži německé veřejnoprávní televize ZDF – ZDFzoom byl obviněn, že nechal změnit pravidla týkající se evropských fondů tak, aby z toho těžil Agrofert. V únoru zase stanice Deutsche Welle přinesla reportáž o otřesných pracovních podmínkách v jeho drůbežárně. Babiš všechny zprávy odmítá a tvrdí, že to je pomsta za jeho postoj k migraci.

Zvýšený zájem německých médií o Babiše může vycházet i z toho, že v nich má vlastní obchodní zájmy. Agrofertu, který Babiš přesunul do svěřenského fondu, patří chemička SKW Piesteritz a pekárenský řetězec Lieken.

Související

Mikuláš Minář (vpravo)

V Praze proběhl protest, který avizoval Minář. Přišly stovky lidí

Stovky lidí dnes v Praze protestovaly proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru. Nesli transparenty vyjadřující nedůvěru vládě a požadující otevření škol. Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, které jsou i v době vládních opatření povoleny.

Více souvisejících

demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) Andrej Babiš ministerstvo zahraničí Tomáš Petříček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy