Dluhy z dětství se smáznou rychleji? Novela prošla Sněmovnou, na tahu je Senát

Lidé s dluhy z dětství zřejmě dostanou šanci na oddlužení ve zvýhodněném režimu, teď se vztahuje jen na seniory a postižené. Peněžitých závazků by se mohli zbavit za tři roky, pokud budou plnit podmínky oddlužení. Předpokládá to poslanecká novela insolvenčního zákona, kterou dnes zrychleně už v úvodním kole schválila Sněmovna hlasy všech svých přítomných členů. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Předkladatelé novely dnes vyjádřili přesvědčení, že Senát zákon rychle potvrdí. "Už jsem jednal s předsedy senátních klubů, věřím, že projde hladce," řekl novinářům předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Pouze pokud by se v novele objevila technická chyba, mohli by podle něj senátoři návrh Sněmovně vrátit, ale žádné zásadní úpravy návrhu neočekává. Poslanec Patrik Nacher (ANO) vyjádřil přesvědčení, že by zákon mohl být účinný od září.

Úžasná zpráva pro tisíce mladých lidí! ? Sněmovna v prvním čtení schválila novelu insolvenčního zákona na rychlejší oddlužení ? Po schválení @katavalachova ? řekla: "Sněmovno, moc děkuji za takovou podporu napříč politickým spektrem. Dnes jsem opravdu na sněmovnu hrdá." pic.twitter.com/U21rlyn39L

— ČSSD (@CSSD) 10. července 2019

Novela skupiny poslanců všech devíti sněmovních stran v čele s Kateřinou Valachovou (ČSSD) v podstatě navazuje na novelu, podle níž by dluhy dětí do 15 let přecházely na rodiče nebo na lidi, kteří je mají v péči. Vláda s navrhovanou změnou občanského zákoníku souhlasila navzdory zápornému postoji ministerstva školství i spravedlnosti. Sněmovna ji už podpořila v úvodním kole, nyní je ve výboru.

Dnes schválená předloha předpokládá zvýhodněný režim oddlužení pro lidi, pokud aspoň dvě třetiny jejich dluhů vznikly předtím, než dovršili 18 let věku. K těmto závazkům by se připočítávalo příslušenství těchto dluhů, které přirostlo později, a také nové dluhy těchto lidí, které vznikly do 21 let věku, pokud peníze použili na splácení starších závazků.

Kabinet novelu podpořil, ale s připomínkami. Poukázal například na problémy s dokládáním zákonné podmínky u závazků vzniklých do 21 let věku dlužníka a také na to, že předloha by se vztahovala jen na lidi, kteří dluh restrukturalizovali do tří let po dosažení dospělosti jen jednou. Vládní legislativci se také pozastavili nad navrhovanou zpětnou platností návrhu. Vláda doporučoval nedostatky odstranit.

Návrhy reagují na situaci, kdy v Česku čelí exekucím přes 6500 dětí a další desetitisíce dospělých si svoje dluhy přinesly z dětství. Dluhy vznikly kvůli nezaplaceným poplatkům za komunální odpad, telekomunikační služby či kvůli jízdě načerno.

Mírnější režim oddlužení pro seniory a zdravotně postižené lidi přinesla velká novela insolvenčního zákona, která je účinná od července. Díky novele by měl na možnost osobního bankrotu dosáhnout širší okruh lidí v dluhové pasti než dříve. Přestala platit vstupní podmínka, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech aspoň 30 procent svých závazků.

Nyní jsou dvě varianty oddlužení. První z nich předpokládá, že lidé splatí věřitelům za tři roky nejméně 60 procent svých dluhů. Ve druhé variantě by měli uhradit za pět let aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud by zaplatili méně, o jejich oddlužení by na konci procesu rozhodoval soud. Soud by musel v takových případech uznat, že se dlužník o splacení dluhů pod dohledem insolvenčního správce snažil. Dlužníci musejí věřitelům měsíčně splácet částku nejméně ve výši odměny insolvenčního správce. Celková nejnižší suma i s odměnou činí zhruba 2000 korun měsíčně.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.

Více souvisejících

dluhy Poslanecká sněmovna Kateřina Valachová Marek Výborný (KDU-ČSL) Senát ČR

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy