Volby v Krupce dopadly stejně. Opět se kupčilo s hlasy!

Krupka - Sdružení ČSNS a nezávislí kandidáti Šance pro město je vítězem opakovaného hlasování v komunálních volbách v Krupce na Teplicku. Z výsledků, které v noci na neděli zveřejnil Český statistický úřad, vyplývá, že v novém zastupitelstvu obsadí pět mandátů.

Proti výsledkům v řádném termínu voleb v říjnu je to o mandát méně a 19,84 procenta, o 3,3 procenta méně. Opakované hlasování zamíchalo výsledky i u jiných stran. Počet mandátů obhájila jen ODS a komunisté, které budou mít po třech zastupitelích. Některé volební strany si polepšily, Suverenita, Blok Jany Bobošíkové a Top 09 o místa v zastupitelstvu zcela přišly. Nově se do zastupitelstva dostala Dělnická strana sociální spravedlnosti, která získala jeden mandát.Volební účast 35,02 procenta se nakonec přiblížila 37 procentům z řádných voleb. Místa v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu si rozdělilo osm stran a hnutí. Za vítězem voleb skončila Zdravá Krupka (3 mandáty, 14,21 procenta, + 1 mandát) ODS (3/12,57 procenta), KSČM (3/12,07 procenta), Sportovci pro Krupku (3/12,02 procenta, +2), ČSSD (2/9,86, – 1), DSSS (1/7,24 procenta, + 1), Krupka naše město (1/7,1).Průběh voleb opět provázelo podezření z nakupování hlasů. Policie prošetřuje informace dvou mužů, kteří přiznali, že za hlasování ve prospěch sdružení ČSNS dostali sto korun, podobně mělo být podplaceno na tři sta lidí.„Občané, kteří nešli volit, umožnili opět svým romským spoluobčanům prodat jejich svobodu a důstojnost. Je bohužel smutnou realitou, že podlost, korupce a touha po moci zvítězila nad demokratickými hodnotami občanské společnosti. Většina občanů Krupky nebyla ochotna obětovat pár minut ze svého volného času k návštěvě volební místnosti. Nyní tedy budou mít na radnici takovou reprezentaci, jakou si zaslouží,“ sdělil agentuře Mediafax Pavel Horák z Věcí veřejných v Krupce.Jak dodal, zatím neví, zda si bude proti výsledkům voleb opět stěžovat. „Za důležitější považujeme, aby město konečně mělo fungující zastupitelstvo,“ uvedl Horák. Podle vyjádření v místních médiích stížnost zváží zástupci ODS. Stížnost rovněž zváží i DSSS, která si ovšem také uvědomuje, že radnice by konečně měla fungovat.„Policie se zabývá podněty, které v souvislosti s volbami dostala. Vyslechneme svědky a prošetříme i další důkazy. Policie volby monitorovala, jejich průběh byl klidný a bez významnějších incidentů. Nikde jsme zasahovat nemuseli,“ řekla policejní mluvčí Petra Trypesová.V Krupce se hlasování po rozhodnutích Ústavního a krajského soudu opakovalo v celém městě, ve všech jedenácti okrscích. Kandidátní listiny byly původní jako loni v říjnu. Změny byly jen kvůli kandidátům, kteří odstoupili. Platí to například o kandidátech Věcí veřejných, kteří tak učinili na protest, že se ve městě neopakují volby úplně včetně nové registrace stran a kandidátů.Výsledky řádných voleb napadla kvůli skupování hlasů skupina deseti zástupců menších politických stran. Krajský soud v Ústí nad Labem nejdříve rozhodl o opakování hlasování ve třech okrscích, kde byla situace nejhorší, po zásahu Ústavního soudu, bylo rozhodnuto, že hlasování se bude opakovat v celém městě.

Související

Více souvisejících

Česká republika Komunální volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy