Poslanec Krátký dostal za své výroky pokutu pět tisíc korun

Praha - Poslanec sociální demokracie Jiří Krátký dostal za své expresivní výroky od mandátového a imunitního výboru sněmovny pokutu ve výši pět tisíc korun. Novináře o tom ve středu informoval sám Krátký, a jak uvedl, zváží, zda se neodvolá.

"Výboru jsem řekl, že svůj výrok nepovažuji za vhodný. Byl bych připravený se omluvit, to po mě však výbor nepožadoval," uvedl poslanec. Zároveň dodal, že s pokutou nesouhlasí a zváží možnost se odvolat: "Ještě si to odvolání rozmyslím."

Pokuta je nepřiměřená, řekl Krátký a argumentoval desetitisícovou pokutou pro poslankyni Věcí veřejných Janu Drastichovou, která během jednání sněmovny manipulovala s hlasovacími kartami kolegů. "Určitě mi ta pokuta nepřijde malá, když za porušení zákona, kdy tu někdo manipuluje s kartami, je deset tisíc korun," vysvětlil.Předseda mandátového a imunitního výboru a Krátkého stranický kolega Jeroným Tejc uvedl, že uložení pokuty bylo konsenzuálním rozhodnutím všech členů: "My jsme konstatovali, že jeho výrok byl nevhodný a nepřípustný. Já samozřejmě pana poslance chápu, že to byl určitý afekt a že neměl v úmyslu nikoho urazit, na druhou stranu není možné, aby ve sněmovně zaznívala takováto slova."Podle Tejce bude mít středeční pokuta i funkci precedentu, pro budoucnost prý bude dobré, když budou poslanci vědět, že za podobné výrazy padají peněžité tresty."Pan poslanec Krátký má samozřejmě možnost se do 15 dnů od doručení rozhodnutí odvolat k plénu Poslanecké sněmovny. Já ale věřím, že tuto věc bude považovat za již vyřízenou. Sněmovna má důležitější věci na práci, než aby se zabývala stížnostmi na jednotlivé poslance," uzavřel Tejc. Jiří Krátký v úterý 20. září při schvalování programu zářijové schůze Poslanecké sněmovny poté, co koalice přednesla návrh na hlasování až do pozdních nočních hodin, řekl, že by byl rád, kdyby se noční hodiny nechaly dvěma nejstarším řemeslům. "Víte, kdo dělá v noci? Ku..y a zloději!" prohlásil tehdy poslanec.

Související

CZK

Neplatiči pokut za vybrané přestupky by mohli přijít o část dávek

Chudší lidé by mohli přijít o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Předpokládá to upravená novela ODS, kterou Sněmovna poslala po dnešním druhém čtení do závěrečného schvalování. Piráti prosazují zamítnutí předlohy s odkazem na záporné stanovisko veřejného ochránce práv.

Více souvisejících

pokuty politici

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

Princ Harry varoval před epidemií u mladých. Souvisí se sociálními sítěmi

Princ Harry rád poučuje o některých věcech prakticky celou zeměkouli. Nejnověji prohlásil, že dnešní mládež je uprostřed epidemie úzkostí, depresí a sociální izolace. Příčinou jsou negativní zkušenosti na internetu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy