TOP 09 začala s ostrou volební kampaní v Brně

Brno - Výzvou parlamentním stranám k rozpočtové kázni odstartovala v Brně ostrou celostátní předvolební kampaň do sněmovny politická strana TOP 09. Lídři Karel Schwarzenberg spolu s Miroslavem Kalouskem zároveň představili programové desatero strany.

„Máme dvě priority. Zdravé hospodaření státu a efektivní státní správu,“ řekl Kalousek. Česká společnost má podle jeho slov dost síly projít současnou hospodářskou krizí posílena, nikoliv oslabena. „Nabízíme k tomu svoji ekonomickou kompetenci, nikoliv nové dávky nebo daňové úlevy. Na ty nebudeme mít v nadcházejícím období peníze,“ zdůraznil Kalousek „Jsme schopni uzdravit nemocná místa. Léčba ale nebude vždy příjemná,“ upozornil.

Krize může podle ekonomických špiček TOP 09 paradoxně pomoci léčit dlouhodobě zakrývaná bolavá místa a nastartovat efektivní hospodaření státu. „Musíme se přestat chovat jako dosud. Utratíme víc, než vyděláme. O osmdesát miliard korun ročně. Budeme li tak pokračovat, krátkodobý blahobyt života na dluh bude v naší zemi velmi brzy vystřídán hlubokou sociální frustrací,“ řekl Kalousek.

Ostatní politické strany zároveň vyzval k rozpočtové kázni. "Nebude li shoda a bude li si každá strana do posledního dechu hájit své zájmy, žádný ministr financí nesestaví rozpočet s dluhem menším než dvě stě miliard korun," konstatoval Kalousek s tím, že podobný schodek je sebevražedný.

Podle Kalouska lze počítat s prosperitou pouze s vyrovnaným nebo co nejméně zadluženým rozpočtem. „Jinak se nám rychle stane totéž co v Maďarsku nebo Lotyšku. Dostanou-li se do kolapsu penzijní nebo sociální systém, odnesou to paradoxně nejvíce ti nejchudší,“ řekl.

Česká republika potřebuje proto podle slov Kalouska co nejdříve politickou vládu s jasně daným politickým mandátem. „V minulosti byl náš stát ohrožen zvenčí ať už Němci nebo Rusy. Největším nebezpečím jsme si nyní sami sobě,“ zdůraznil Karel Schwarzenberg. Kritizoval v této souvislosti zejména odvolání vlády uprostřed českého předsednictví EU a způsob zacházení se státními financemi. „Toto jsou skutečná ohrožení pro mladou demokracii v České republice. Musíme si uvědomit, že pro nás nebude pracovat Evropská unie ani nikdo jiný, pokud se nebudeme snažit dát vlastní věci veřejné dohromady,“ konstatoval Schwarzenberg.

Schwarzenberg i Kalousek zároveň v Brně zdůraznili, že TOP 09 plně respektuje nález Ústavního soudu, který může kvůli stížnosti poslance Melčáka odložit termím konání předčasných parlamentních voleb. "K čemu by pak vůbec byl Ústavní soud, pokud by politici jeho nálezy nerespektovali? Jak mohou vůbec politici nálezy ústavních soudců relevantně komentovat?" položil si řečnickou otázku Kalousek.

Případné posunutí termínu voleb se podle Kalouska dotkne všech stran stejně. "Pokud by se tak stalo, zareagovali bychom podle potřeby. Nemáme problém s tím, že by byla volební kampaň dražší. Jsme zvyklí šetřit," řekl agentuře Mediafax Kalousek.

Start kampaně v Brně však nebyla pouhá prezentace stranických špiček. Během dne rozmístili členové TOP 09 v centru města volební stany, kde promítali kolemjdoucím volební spoty. Vpodvečer pak jezdila centrem města historická tramvaj, ve které Schwarzenberg s Kalouskem diskutovali s lidmi, večer pak strany připravila pro své sympatizanty na Moravskoém náměstí koncert skupiny Kamelot.

Související

Více souvisejících

top 09 Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

včera

Větrný rukáv

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

včera

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 

včera

Dálnice v Německu, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu

Ceny dálničních známek v Evropě se často výrazně liší a mnohdy nemusí odpovídat kvalitě poskytovaných služeb. V Česku znovu vzrostou ceny od roku 2025 na základě inflace a rozšíření dálniční sítě. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka zdůraznil, že příjmy z poplatků jsou klíčové pro financování modernizace a výstavby dopravní sítě.

včera

Petr Pavel a jeho žena Eva.

Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

včera

Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář

Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy