Návrh ČSSD k ústavní změně je příliš rizikový, říká za Strany zelených Korbel

Praha - Zástupce Strany zelených František Korbel informoval agenturu Mediafax o průběhu pondělního jednání expertní skupiny. Odborníci budou pokračovat v diskusi i odpoledne, protože situaci se stále komplikuje, uvedl Korbel.

"Jednáme nyní o termínu 30. a 31. října a o druhém termínu 6. a 7. listopadu. Propočítáváme, nakolik se dají zkrátit jednotlivé lhůty. Termín na konci října je velmi problematický, protože neposkytuje ani jednodenní rezervu pro případ potřeby," řekl Korbel.

ČSSD do expertní skupiny přišla s návrhem, který trvá na termínu 9. a 10. října. K návrhu na ústavní změnu, který zakotvuje institut na vlastní rozpuštění Poslanecké sněmovny třípětinovou většinou, by sociální demokraté vsunuli ustanovení, které říká, že pro přechodné období, tedy pro tyto volby je možno uznat procesy a kroky, které již byly v souvislosti s přípravou voleb učiněny, protože podle ústavního zákona všichni museli počítat s tím, že volby se uskuteční do 15. října. "Je ovšem nutné skutečně zachovat původní termín, protože ten byl pro všechny kandidující subjekty, orgány i voliče znám jako datum voleb. Termín by tak nemohl být napadnutelný," vysvětlil Mediafaxu Radova Suchánek, expert vyslaný do komise sociální demokracií.

Podle Korbela je ovšem tento krok velmi riskantní. "Znemožnilo by to nově vzniklým subjektům kandidaturu, a omezovalo tedy politickým stranám volnou soutěž. Návrh je tedy snadno napadnutelný. Kromě toho se jedná opět o jednorázové opatření, které je opět riskantní," komentoval návrh Korbel.

Situaci zkomplikoval také zástupce KSČM, který zpochybnil samotnou nedělní dohodu představitelů stran o institutu vlastního rozpuštění Poslanecké sněmovny.

"Experti tak nyní komunikují s vedením stran, jak vůbec postupovat dál," uvedl Korbel s tím, že jednání expertní skupiny bude dále pokračovat.

Podle experta za ČSSD Radovana Suchánka nyní experti čekají především na zástupce Státní volební komise, aby jim podal jasné informace o tom, kolik ministerstvo vnitra potřebuje času od vyhlášení voleb po konání voleb. "Není stále zřejmé, zda lhůta 45 dnů stačí, nyní ministerstvo vnitra hovoří už o tom, že na zajištění všech procesů včetně toho, aby se volební lístky stačily dostat k voličům, potřebují minimálně 50 dní," řekl Suchánek.¨

Podle Suchánka se nyní rozpracovává varianta počítající s termínem konání voleb na konci října nebo na začátku listopadu. Ovšem ani tyto termíny jako nejbližší možné ještě stále nejsou jisté. Záleží na informacích o lhůtách, jež potřebuje ministerstvo vnitra. "ODS slovy pana Zajíčka ubezpečovala, že lhůta 45 dnů je dostatečná, nyní se ukazuje, že zřejmě ne. Pan Zajíček se již na jednání expertní skupiny ale nedostavil a zastupuje ho poslanec Benda," uvedl Suchánek.

Návrh ČSSD o konání předčasných voleb v původním termínu s tím, že by se procesy již vykonané uznaly, se již nerozpracovává.

Jako problematický se ukázal také bod týkající se souhlasu prezidenta s rozpuštěním Poslanecké sněmovny. Proti němu mají výhrady zejména lidovci. "Souhlas prezidenta je nyní skutečně formalitou. Jestliže existuje institut, který hovoří o tom, že prezident musí volby vyhlásit, pak by se měla minimálně změnit formulace "musí" na "může", protože jinak se jedná o prvek zbytečný, který má maximálně ceremoniální charakter. V případě seberozpuštění sněmovny se jedná ovšem o zcela nadbytečný prvek, protože se nejedná o sankci ze strany exekutivy," vysvětlil Suchánek ovšem s tím, že rozpracovávaná varianta se souhlasem prezidenta nadále počítá.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

včera

Větrný rukáv

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

včera

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 

včera

Dálnice v Německu, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu

Ceny dálničních známek v Evropě se často výrazně liší a mnohdy nemusí odpovídat kvalitě poskytovaných služeb. V Česku znovu vzrostou ceny od roku 2025 na základě inflace a rozšíření dálniční sítě. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka zdůraznil, že příjmy z poplatků jsou klíčové pro financování modernizace a výstavby dopravní sítě.

včera

Petr Pavel a jeho žena Eva.

Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

včera

Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář

Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy