Kočí lhala na detektoru lži. Bárta i Škárka ho odmítli

Praha - Bývalá předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kristýna Kočí (nez.) při policejním testu na detektoru lži osmnáctkrát lhala, když vypovídala proti současnému předsedovi poslaneckého klubu VV Vítu Bártovi. Informaci v pondělí zveřejnil server Aktuálně.cz.

Kočí podle serveru lhala i ve chvílích, kdy odpovídala na zásadní otázky k případu, ve kterém obviňuje Bártu z korupce. Kočí tvrdí, že Bárta uplácel poslance Věcí veřejných. Sama měla za svou loajalitu obdržet půl milionu korun. Bárta se brání, že kolegům – Kristýně Kočí a bývalému výkonnému předsedovi VV Jaroslavu Škárkovi - peníze jen půjčoval.

Test na detektoru lži podstoupila Kristýna Kočí loni v květnu v Kriminalistickém ústavu.

Poslankyně šla na detektor dobrovolně, Bárta i Škárka ho odmítli. Zkouška na polygrafu se v případě Kočí skládala z celkem 96 otázek pokládaných v několika sériích.

Odpovědi na osmnáct z nich přístroje ohodnotily jako lež, o pravdivosti dalších osmatřiceti měly pochybnost.

Přístroje se podle informací serveru rozkmitaly hned v samotném úvodu testu, kdy Kočí dostala otázku číslo dva: Máte v úmyslu odpovídat mi pravdu na otázky, které se budou týkat převzetí peněz od Víta Bárty? Kočí odpověděla, že ano, detektor lži jí však neuvěřil.

To samé se opakovalo při její odpovědi "ne" na otázku, zda si zcela vymyslela informace, že peníze, které od Bárty dostala, byly úplatkem za loajalitu.

"Byly zjištěny atypické reakce, kde většina snímaných hodnot vykazuje znaky, které zpochybňují pravdivost daných odpovědí," píše se ve vyhodnocení testu.

Poslankyně neprošla detektorem ani ve chvíli, kdy odpovídala na otázku, jestli je pravda, že o peníze Bártu sama požádala. To je verze Víta Bárty, který tvrdí, že o peníze si Kočí a Škárka sami řekli.

Otázku kriminalisté položili Kočí v lehkých obměnách podle serveru Aktuálně.cz celkem třikrát. Ona pokaždé odpověděla "ne" a přístroje tuto odpověď pokaždé označily jako lež.

"Znaky zpochybňující pravdivost odpovědi se vyskytují ve všech pěti nebo ve většině snímaných hodnot," píše se o nepravdivých odpovědích ve výsledcích testů.

I přesto policisté z protikorupční jednotky tvrdí, že mohou Kočí její verzi příběhu věřit. Zkoušku na detektoru lži totiž mohla ovlivnit skutečnost, že celý případ byl velmi propíraný v médiích, a poslankyně o něm mohla mít příliš mnoho zprostředkovaných informací.

"Závěry vyšetření je nutné brát pouze jako orientační," konstatovali odborníci v jedné ze svých interních zpráv, které má redakce serveru Aktuálně.cz k dispozici.

Výsledky testu na detektoru lži nejsou při vyšetřování obecně uznávány jako nezvratný důkaz, slouží spíše jako podpůrný argument či jako vodítko pro policisty.

Související

Více souvisejících

Kristýna Kočí

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 15 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy