Drábek rozzlobeným lidem: Jaký problém s dávkami? Já to chválím!

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) odmítl, že by změnu ve vyplácení sociálních dávek doprovázely potíže. Drábek to řekl v nedělní Partii na Primě Family s tím, že zkazky o problémech jsou mediální kampaní.

"Neoznačil bych za nefungování stav, kdy bylo za prvních 10 dní v novém systému vyplaceno 900 tisíc dávek za tři miliardy korun," uvedl Drábek s tím, že 50 tisíc z nich bylo dávek v hmotné nouzi.Ministr odmítl i argument, že by se dávky zpožďovaly. "Všechny tyto dávky mají splatnost ke konci měsíce, to znamená 31. ledna. Pokud si někdo stěžuje, že mu peníze přišly nově místo o 20 dní dříve o pouhých 18 dní v předstihu, pak to podle mého není relevantní a konstruktivní," doplnil ministr.I to, že část lidí musela pro dávku přímo na konkrétní úřad a dostanou ji vyplacenou v hotovosti, Drábek označil za běžný stav a dokonce výhodu. "Je to šance pro lidi i úřady, jak se k penězům dostat, pokud jsou potřeba. Dělo se to zcela běžně i v minulých měsících. Pokud vím, tak o takový způsob výplat požádalo v lednu Brno a další města mohou následovat. Nevidím na tom nic špatného," je přesvědčen.Stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach ovšem kritikou nového systému vyplácení dávek nešetřil. "Jakékoliv změny v sociální sféře by se nikdy neměly odrazit na klientech takového systému, to se tady ale děje. Nový systém vyplácení dávek je chaotický, naprosto nefunguje a ti, kdo v něm pracují, mají zakázáno si stěžovat," podotkl Škromach.Drábka pak vyzval k odchodu z ministerstva. "Pokud tomu nerozumíte, jděte od toho," řekl.Ve výplatě sociálních dávek nastaly velké změny k 1. lednu letošního roku. Agenda nově přešla na Úřady práce, které tak nyní vyřizují a vyplácejí například dávky v hmotné nouzi, dávky pro osoby se zdravotním postižením či příspěvek na péči.

Související

Soud, ilustrační foto

Šiška osvobozen v kauze firmy Atos. Mohl jen hučet do Drábka, řekla soudkyně

Soud dnes zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly zvládnout. Verdikt není pravomocný.
Jaromír Drábek /TOP 09/

Žalobce zrušil stíhání exministra Drábka

Praha - Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV). Podle Šiškova obhájce Tomáše Sokola to znamená definitivní konec kauzy, v níž byli obviněni celkem tři lidé. Informuje o tom Ekonomický deník. Šiška byl trestně stíhán v několika dalších kauzách, loni mu odvolací soud snížil trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek na čtyři roky vězení.

Více souvisejících

Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy