Kauza Pandur: Za únikem dokumentu do médií stojí zřejmě žalobce

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odloží vyšetřování úniku dokumentu v kauze Pandur, který do médií vyzradil jméno utajovaného svědka s cílem zmařit vyšetřování. Pachatele se nepodařilo zjistit, potvrdil Mediafaxu olomoucký státní zástupce Rostislav Bajger.

Případ policie vyšetřovala od loňského léta a několikrát požádala o prodloužení termínu pro skončení. Ani po půl roce vyšetřování se pachatele úniku důležitého dokumentu, který ohrozil důvěryhodnost českých úřadů, zjistit nepodařilo. "Prostudoval jsem spisový materiál a musím konstatovat, že policie provedla všechny úkony, co mohla, ale pachatele se jí odhalit nepodařilo," konstatoval Bajger s tím, že proto souhlasí s návrhem policie na odložení případu. Jak ale podotkl, v případě zjištění nových skutečností nebo svědectví, lze vyšetřování opět kdykoli obnovit.Z toho důvodu nechtěl ani upřesnit, jaké kroky policisté provedli či jaké svědky vyslechli. "Tím bychom do budoucna zmařili možnost případ vyšetřit," podotkl dozorový státní zástupce Bajger.Z úniku dokumentu, který otiskly deníky Právo a Mladá Fronta Dnes, byli podezřelí policisté z Útvaru pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality, a také žalobci pražského vrchního a nejvyššího státního zastupitelství, tedy všichni, kdo s ním přišli do styku. Vyšetřování pak policisty ÚOOZ podle zjištění Mediafaxu dovedlo k osobě konkrétního žalobce, ale nepodařilo se jeho vinu prokázat.Únik dokumentů se jménem utajovaného svědka, rakouského manažera zbrojovky Steyr Stephana Szücse, může podle české policie zmařit celé vyšetřování. Právě on totiž potvrdil vyšetřovatelům informaci, že si o úplatek v částce 18 milionů eur během vyjednávání o kontraktu řekl spolupracovník tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík. Szücs se podle médií nyní ze strachu z pomsty skrývá a není jasné, zda své tvrzení zopakuje před případným soudem a odmítá hovořit i s novináři.

Související

Marek Dalík

Lobbista Marek Dalík opustil věznici ve Znojmě, odpykal si polovinu trestu

Marek Dalík po 2,5 roce opustil vězení ve Znojmě, v němž byl za podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. V polovině trestu ho podmíněně propustil znojemský okresní soud. Čtyřiačtyřicetiletý lobbista dnes kolem 13:00 opustil věznici, nasedl do přistaveného černého jeepu, s novináři nemluvil. Odjel spolu se svým obhájcem, vše se odehrálo v několika desítkách sekund.

Více souvisejících

kauza: steyr - pandur

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy