Konec jistoty! Doživotní imunita poslanců byla zrušena

Praha - Do konce života již nebudou chráněni před trestním stíháním poslanci, senátoři ani ústavní soudci. Ústavní novelu, která ruší jejich doživotní imunitu, schválili poslanci napříč politickým spektrem ve středu ve třetím čtení 156 hlasy.

"Nyní před vás předstupuji zbytečně. Přesvědčovat vás, abyste schválili tuto novelu ve třetím čtení, není třeba, protože už jste se rozhodli takto učinit," prohlásila před hlasováním místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV), která je jednou z předkladatelů normy.

"Doufám a pevně věřím, že společně a napříč politickým spektrem změníme a napravíme to, co se dvacet let nepodařilo," dodala. Sněmovna její slova vyslyšela, proti normě nehlasoval žádný z poslanců, 156 z přítomných 161 zákonodárců hlasovalo ano. Stejně jako kvůli zrušení doživotní imunity jednala Klasnová s poslanci, hodlá prý k záměru přesvědčit i senátory.

Novelu, kterou připravilo vedení sněmovny společně s předsedy všech pěti poslaneckých klubů, projednali poslanci ve třetím čtení bez jakýchkoliv připomínek. Původně měla platit dnem vyhlášení ve sbírce zákonů, ústavně právní výbor sněmovny však k předloze připojil pozměňovací návrh, který účinnost normy odkládá na 1. ledna 2013.

Cílem novely není úplné zrušení poslanecké imunity, ale její omezení. V ústavě se tak mění pouhé dvě věty, jedna se týká poslanců a senátorů, druhá ústavních soudců.

"Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání navždy vyloučeno," stanovuje základní zákon v článku 27. Nově by jeho druhá polovina měla znít: "Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno." Obdobná změna je přichystaná pro článek 86, ve kterém Senát rozhoduje o stíhání ústavních soudců. I to by mělo být nově možné po konci jejich mandátu.

Související

Blanka Říhová (foto: Stanislava Kyselová) Rozhovor

Lidé přestali být ostražití, proto je nárůst vyšší. České vakcíny se nedočkáme, říká pro EZ imunoložka Říhová

ROZHOVOR – K pesimistickým prognózám má daleko. Respektovaná vědkyně Blanka Říhová nesouhlasí s názorem evolučního biologa Jaroslava Flegra, podle něhož se kvůli rostoucímu počtu nakažených covidem-19 zavedou v brzké době drastická opatření. „Neztotožňuji se s jeho předpovědí, není k ní důvod. Nárůsty jsou hlavně proto, že oproti jaru se lidé začali více stýkat, nejsou už v karanténě a také přestali být tolik ostražití,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz imunoložka i mikrobioložka profesorka Říhová.

Více souvisejících

imunita Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy