Musíme obnovit důvěru u lidí, říká místopředseda odstupujících VV

Praha - Grémium VV vyzívá své ministry, aby zítra podali demisi s účinností k 1. květnu. Místopředseda Tomáš Jarolím, který odchod VV z vlády inicioval, byl hostem Interview ČT24. Za svým krokem si stojí a podle svých slov je nutné, aby se obnovila důvěra ve společnosti.

„Ano, nedůvěra trvá dva roky a ty právě ukázaly, že je potřeba zachránit společnost a ne tuto vládu. I když se tyto dvě věci nutně nemusí vylučovat. Odehrály se věci, ke kterým se vláda musí vrátit a zaujmout k nim postoj,“ řekl v pořadu Jarolím. Konkrétnější ovšem být nechtěl.Argumentoval, že vše, co v současnosti Věci veřejné požadují, je obsaženo ve zprávě grémia. Zdali se jedná o jednoznačný odchod VV z vlády či jde pouze časové ultimátum pro koaliční partnery, nevyvrátil ani nepotvrdil. Na tahu je podle něj premiér Petr Nečas, který se k rozhodnutí VV musí vyjádřit.Mezi kauzy, jež VV požadují, aby byly neprodleně řešeny, patří hospodaření Lesů ČR, které proslulo zvěřinovou kuchařkou v nákladu čtyř miliónů korun, anebo situace na ministerstvu práce a sociálních věcí. Přestože Jarolím neuvedl konkrétní kroky, které by po dnešním stanovisku grémia VV koaliční strany měly učinit, je nutné „změnit statut quo, který trvá a zavádí zemi do situace, která není dobrá. Musí přijít změna.“

Předčasné volbyJednou z možností, jak ze současné krize ven, jsou předčasné volby. Ty neodmítl ani Tomáš Jarolím. V úterním Interview ČT24 zazněl i Lubomír Zaorálek z opoziční ČSSD, který by se rovněž k předčasným volbám přiklonil. „Nepochybuji o tom, že Věci veřejné nemají ve vládě, co dělat. Nejsem si ale jist, jestli toto je jejich odchod z vlády, protože si kladou podmínky. Nejsou politickou stranou, ale útvarem, který se snaží vytěžit z dané situace co nejvíc.“Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 v předčasných volbách vidí rovněž východisko ze současné krize. Podle Lubomíra Zaorálka není řešením ale úřednická vláda. Ta se podle něj neosvědčila. „Nemá velkou odpovědnost a přijímá rozhodnutí, která řešíme ještě rok potom. Spíše bych preferoval, abychom se domluvili na nějaké dohodě.“Podle Lubomíra Zaorálka podzimní krajské volby nabízení možnost konání předčasných voleb.

Snaha VV odpoutat pozornost od souduPodle analytičky České televize Martiny Lustigové je dnešní krok VV snahou odpoutat pozornost od pokračujícího soudního jednání s Vítem Bártou, faktickým šéfem VV a exministrem dopravy, které je naplánované na tento týden. Stanovisko grémia nejmenší parlamentní strany lze tak chápat jako „jednostranné vyhlášení s časovým ultimátem“.´A zdali jsou tedy předčasné volby pro Českou republiku tím nejlepším řešením? „Pro zemi je vždy dobré, když vládne stabilní vláda se širokou podporou. Nemyslím si, že současná koalice stabilní je,“ uvedla Martina Lustigová v pořadu.

Související

Vít Bárta /VV/, předseda strany

Exministr Vít Bárta nedostane od státu odškodnění 20 milionů. Nárok je promlčený, řekl soud

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ministra dopravy Víta Bárty, který žádal od státu 20 milionů korun jako náhradu nemajetkové újmy za trestní stíhání. Bárta čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu však vinu neprokázala. O nároku bývalého šéfa strany Věci veřejné rozhodl pražský soud loni pravomocně tak, že je promlčený.

Více souvisejících

Věci veřejné Karel Jarolím

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy