Rozzlobený Filip: Ať Parkanová vysvětlí, proč nakoupila zbytečná letadla

Praha - Exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) by měla vysvětlit, proč armáda nakupovala vojenská dopravní letadla CASA, když ještě nebyla potřebná. Novinářům to dnes řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Kvůli nákupu letounů policie požádala sněmovnu, aby současnou místopředsedkyni dolní komory vydala k trestnímu stíhání.

Za zástupnou označil Filip záležitost s posudkem na cenu letounů, který prý podle policie Parkanová měla nechat zpracovat a neudělala to. "Jde o to, že by měla sdělit, co udělala jako nejvyšší správní úředník ministerstva obrany s tím, že nákup nebyl vůbec potřeba," uvedl Filip. Nová dopravní letadla armáda podle něho potřebovala až v letech 2013 a 2014. Aby mohly být letouny CASA pořízeny, Parkanová musela podle Filipa zkrátit lhůtu užívání čtyř letadel Antonov 26 a Tupolev 154. O tři roky dopředu se vynaložily čtyři miliardy korun, podotkl šéf KSČM. Policie chce Parkanovou stíhat pro podezření ze dvou trestných činů. Místopředsedkyně sněmovny ale tvrdí, že při nákupu letounů nepochybila. Sněmovna bude o jejím případném vydání rozhodovat na schůzi, která začne 10. července. Komunisté zopakovali, že budou hlasovat pro vydání, protože sněmovna nemá nahrazovat soud.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) Kauza: Letouny CASA kauza: parkanová

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy