Kubice dostal místo peněz měsíc na seškrtání půl miliardy korun

Praha - Téměř 39 tisíc policejních míst a bezmála 20 miliard korun na jejich finanční zabezpečení chtěl ve středu na vládě získat pro rok 2013 ministr vnitra Jan Kubice (nestr.). Kolegové mu dali ale místo toho měsíc na to, aby přeložený návrh zhruba o půl miliardy korun seškrtal.

"Předložil jsem ke schválení počet 38 996 služebních míst policistů na rok 2013. Navrhovaný rozdíl je oproti skutečným současným stavům vyšší o 220 systemizovaných míst," přečetl po jednání vlády ministr Kubice. "Dále jsem navrhl schválit prostředky na platy policistů ve výši 14,5 miliardy korun, což se souvisejícími výdaji činí téměř 19,8 miliardy," dodal.

"Tento bod byl přerušen. Ministr vnitra dostal úkol za měsíc předložit novou systemizaci Policie ČR, která by vzala v úvahu komparativní studii a srovnání s ostatními policejními sbory Evropské unie a snížit nárok o zmíněnou téměř půl miliardu," přiznal ministr vnitra.

Vláda se počtem policistů pro příští rok zabývala už letos v květnu. Tehdy dostal Kubice za úkol porovnat český policejní sbor s jeho evropskými protějšky.

"Ze studie vyplývá, že ve většině srovnávaných států je podobná skladba a míra policejních činností vykonávána menším počtem policistů než v České republice. ČR je v tomto ohledu i na špičce zemí bývalého východního bloku," uvedl ministr vnitra. "Studie se zabývá nejen počty policistů, ale i otázkou rozpočtu srovnávaných policejních sborů," doplnil.

"K závěrům studie bych chtěl dodat, že původní návrh policejního prezidenta na zvýšení počtu systematizovaných služebních míst nemá v tomto mezinárodním srovnání žádné opodstatnění. Opodstatnění nemá ani tvrzení, že stav 40 381 služebních míst je nepřekonatelný nebo dokonce kritický," opřel se Kubice do šéfa police Petra Lessyho, se kterým má dlouhodobé spory.

Ministr vnitra vypočetl, že za dobu jeho působení na ministerstvu se počet policistů snížil o více jak dva tisíce. "K tomuto poklesu však došlo navzdory mým úkolům ustanoveným policejními prezidentovi přirozenou odchodovostí policistů a nikoli přijetím požadovaných manažerských a strukturálních opatření," posteskl si.

"Již před rokem jsem uložil policejnímu prezidentovi přijmout opatření s cílem rozpočtových úspor a posílení přímého výkonu služby. Žádná skutečně efektivní opatření však nebyla vedením policie provedena. Odešlo velké množství policistů, avšak ne z řídicích funkcí," stěžoval si dále Kubice.

"Se snížením počtu policistů má policie stále stejné řídicí struktury. Proto dochází k nárůstu skutečného průměrného platu a tím i ke zvýšení nároků na mzdové výdaje. Oproti rozpočtovým částkám tak skutečný průměrný plat za rok 2011 činil částku 31 311 korun," zmínil ministr vnitra.

Kubice konstatoval, že 115 milionů korun ročně mají představovat úspory na policejních školách. Půl miliardy navíc měla police ale dostat i s jejich započtením.

Návrh systematizace příslušníků Policie ČR každoročně podle zákona zpracovává policejní prezident a vládě ho předkládá ke schválení jeho nadřízený, tedy ministr vnitra.

Související

Více souvisejících

Jan Kubice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy