Kubice slibuje: Zákon o úřednících bude do konce září, znění je ale nejasné

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice (nez.) slíbil, že do října předloží vládě zákon o úřednících. Ačkoliv tvrdí, že v něm bude určená pozice ředitele úřadu, podle šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky nic takového v paragrafované verzi není, zaznělo v neděli v Otázkách Václava Moravce.

"Já v to doufám, zatím to tam skutečně napsáno není. Není tam ani slovo o odměňování úředníků. Zatím je zákon k ničemu a nemá ho cenu vůbec přijímat," řekl v pořadu České televize Ondráčka o právní normě, která by měla jasně určit, jaké pozice na ministerstvech budou úřednické a do kterých budou moci zasednout politici.

Podle Kubiceho nyní probíhá připomínkové řízení, předpokládá široké spektrum námitek k zákonu. Ten by podle něj mohl začít platit v průběhu roku 2013. "Nemůžu nic slibovat, uvidíme, co bude obsahem připomínek," upozornil s tím, že předpokládá, že se ve finální verzi objeví paragrafy, podle kterých bude polovina náměstků na ministerstvech odborná a polovina politická, personální otázky by pak řídil kancléř s definitivou.

Opoziční ČSSD naznačuje, že pokud se v zákoně funkce kancléře neobjeví, tak normu v Poslanecké sněmovně nepodpoří. ""Pokud se neshodneme na základních parametrech, tak nemůžu čekat od ČSSD, že by ten zákon podpořila," poznamenal stínový ministra vnitra Jeroným Tejc (ČSSD).

Podle Transparency International je celkově vládní strategie boje proti korupci, do které patří i zákon o úřednících, plněná dílčím způsobem. "Kompaktností skutečně netrpí," řekl Ondráčka.

Přitom se vláda chlubí, že splnila již 70 procent strategie. Podle Ondráčky se vládě boj proti korupci nemůže povést, pokud nebudou lidé ministrům důvěřovat. Nevládní protikorupční společnost proto zkritizovala setrvávání ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) v kabinetu Petra Nečase (ODS). "Praha 6 ztratila stamiliony korun a on zůstává ministrem," připomněl šéf Transparency kauzu Key Investments.¨

Související

Více souvisejících

Jan Kubice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy